”Eroarea de codare” din sistemul de testare și urmărire a făcut ca peste 700 de cazuri pozitive să nu fie transferate automat către Serviciul consultativ de urmărire a contactelor (CTAS), pe care autoritățile locale îl utilizează pentru a urmări persoanele infectate. Astfel că persoanele pozitive nu au fost notificate la timp să intre în carantină și au putut infecta alte persoane în acest timp. Notificările ar fi fost transmise cu două săptămâni întârziere, moment în care perioada de izolare de 10 zile se încheiase pentru majoritatea oamenilor.

Guvernul confirmă întârzierea înregistrării cazurilor în opt zone, unde numărul cazurilor de infectare cu variantă indiană a crescut în ultima perioadă, respectiv în Blackburn, Blackpool, York, Southend-on-Sea, Thurrock, Bristol, North Somerset și Bath și North East Somerset. 

În Blackburn, regiunea cea mai afectată de tulpina indiană, datele a aproximativ 300 de persoane s-au pierdut în sistem în timpul unei actualizări IT. Un oficial local a declarat pentru The Guardian că creșterea recentă a numărului de cazuri în zonă a fost agravată de ”eșecurile sistemice și operaționale” ale guvernului.

The Guardian notează că echipele de sănătate din Blackburn încă încearcă să urmărească sute de cazuri care au scăpat sistemului național. Autoritățile locale au apelat și la angajați din regiunile învecinate pentru a face față întârzierii anchetelor epidemiologice, mai ales că, numărul cazurilor de infectare cu tulpina indiană este în creștere. 

Potrivit datelor Public Health England (PHE) numărul cazurilor cu tulpina indiană a crescut cu 160% într-o singură săptămână, de la 1.313 de cazuri la 3.424 de cazuri. 

Specialiștii spun că numărul cazurilor este de fapt mult mai mare deoarece există un interval de timp destul de mare între colectarea probelor și determinarea prezenței variantei în probele pozitive. PHE spune că majoritatea rezultatelor sunt de acum 10-14 zile.

Premierul Boris Johnson a declarat săptămâna trecută că este ”neliniștit” cu privire la varianta indiană și a avertizat că ar putea afecta următoarea etapă de relaxări planificată pentru 21 iunie.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday