Măsura este o încercare de consolidare a bugetului public, pus sub presiune de creșterea uriașă a cheltuielilor pentru combaterea coronavirusului dar și a efectelor economice ale pandemiei. Potrivit BBC, vor fi înghețate și salariile angajaților din domenii cheie, de la forțele armate și poliție, la profesori și funcționari publici, cu excepția angajaților din sănătate.

În nota de fundamentare a rectificării bugetare, ministrul britanic al Finanțelor subliniază că, în “interesul echității, trebuie să ne exercităm reținerea în viitoarele creșteri salariale din sectorul public, asigurându-ne că, în acest an și în perioada de reducere a cheltuielilor, nivelurile de plată din sectorul public păstrează paritatea cu sectorul privat”.

Finanțele își bazează decizia pe un raport al Centrului pentru Studii Politice care arată că o înghețare a salariilor bugetarilor pentru o perioadă de trei ani ar putea reduce cheltuielile cu 23 de miliarde de lire sterline, până în 2023, sau cu 15 miliarde de lire sterline dacă angajații din sistemul de sănătate ar fi exceptați de la această măsură.

Pe de altă parte, în septembrie, Oficiul Național pentru Statistică a calculat că bugetarii au câștigat, anul trecut, în medie cu 7% mai mult decât angajații din sectorul privat. În iulie, aproape 900.000 de angajați din sectorul public (inclusiv medici și profesori) au primit o creștere a salariului mai mare decât inflația, datorită ”contribuției lor vitale” în timpul pandemiei.

Cheltuielile guvernamentale pentru plata salarilor celor 5,4 milioane de bugetari (majoritatea în educație și sănătate) trece de 200 de miliarde de lire sterline pe an. 

Tăierea cheltuielilor bugetare vine într-un moment în care împrumuturile guvernului britanic au atins niveluri record, de 36,1 miliarde de lire sterline în septembrie, cu 28,4 miliarde de lire sterline mai mult decât anul trecut, iar datoria publică a trecut de două miliarde de lire sterline.

Surse alternative: BBC, Guardian

Foto: Pixabay/ Mohamed Hassan

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday