NHS Covid-19 va trimite utilizatorului un mesaj pentru autoizolare timp de două săptămâni, dacă a fost în contact cu o persoană pozitivă. Chiar dacă destinatarul nu prezintă simptome sau rezultatul testului efectuat ulterior este negativ, trebuie să rămână acasă pentru toată perioada. Însă aplicația păstrează secretă identitatea, atât a persoanei infectate, cât și a contactului care primește mesajul de autoizolare.

De asemenea, are un scaner de check-in, pentru a alerta persoanele dacă o zonă pe care au vizitat-o recent a devenit între timp focar de coronavirus.

Autoritățile roagă toate persoanele care au peste 16 ani să instaleze aplicația pe smartphone-ul personal, cu speranța că va fi utilizată de cât mai mulți elevi de liceu și studenți. Până acum, în varianta de test, aplicația se adresa doar persoanelor de peste 18 ani.

Lansarea vine în momentul în care Marea Britanie tocmai a raportat miercuri 6.178 de cazuri de coronavirus, în creștere cu 1.252 față  de marți.

Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că odată cu creșterea ratei de infectare, aplicația ar putea ajuta oamenii să fie în siguranță: „Îi îndemn pe toți să descarce și să folosească aplicația pentru a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi”, a spus el.

Guvernul intenționase inițial să lanseze aplicația mai devreme, însă problemele cu designul inițial și adăugarea de funcții suplimentare au făcut posibilă lansarea doar a unei variante de test la finalul lunii august. Deși aplicația permite utilizatorilor să comande un test pentru coronavirus și să obțină automat rezultatele, guvernul spune că această opțiune probabil nu va fi funcțională pentru că cererile ar fi prea mari. 

Departamentul Sănătății a confirmat că utilizatorii care ignoră avertismentul de autoizolare al aplicației sunt, teoretic, pasibili de amenzi de peste o mie de lire sterline, în fapt însă pentru că utilizatorii nu trebuie să se identifice, oficialii recunosc că acest lucru va fi imposibil de aplicat.

Surse: BBC, SkyNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday