”Aceste imagini m-au înfuriat și întristat. Regret profund că, din noiembrie, președintele Trump nu a acceptat că a pierdut și nu a făcut-o nici ieri. A stârnit incertitudini cu privire la rezultatul alegerilor și a creat o atmosferă care a făcut posibile evenimentele de aseară”, a spus cancelarul german într-o întâlnire cu reprezentanții partidului său, la câteva minute după ce Congresul Statelor Unite a confirmat victoria lui Joe Biden. ”Este tragic faptul că și-au pierdut viața oameni în urma evenimentelor, dar pentru mine este un semn de speranță că Congresul și-a continuat activitatea peste noapte și acum este clar că Joe Biden și Kamala Harris au fost confirmați și Statele Unite vor avea un nou început în două săptămâni, așa cum ar trebui să fie”, a mai spus Merkel.

”Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Washington, D.C., nu este America”, a declarat și președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs oficial, reamintind legăturile istorice îndelungate dintre țara sa și Statele Unite. ”Credem în forța democrațiilor noastre. Credem în forța democrației americane”, a adăugat Macron.

Chiar și premierul Italiei, Giuseppe Conte, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump în Europa, și-a exprimat credința că democrația americană va triumfa în fața forțelor care încearcă să o saboteze. ”Violența este incompatibilă cu exercitarea drepturilor și libertăților democratice. Sunt încrezător în forța și robustețea instituțiilor din Statele Unite”, a scris el pe Twitter. 

“Am încredere în forța democrației SUA. Noua președinție a lui Joe Biden va depăși această etapă tensionată, unind poporul american”, a scris pe Twitter și premierul Spaniei, Pedro Sánchez.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că are încredere în SUA ”pentru a asigura un transfer pașnic de putere” către Biden, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu democratul, care ”a câștigat alegerile”.

Surse alternative: NY Times, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday