Angajații din penitenciare transmit printr-un comunicat de presă că ministrul Justiției dezinformează opinia publică, deoarece criminalul de la Mediaș a beneficiat de prevederile recursului compensatoriu, iar termenul de liberare condiționată a acestuia ar fi fost în mod normal luna mai 2019. Comunicatul sindicaliștilor vine în contextul în care Tudorel Toader a declarat că „autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de recursul compensatoriu”.

Mesajul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor:

Adevărul e că, fără recursul compensatoriu, criminalul de la Mediaș ar fi fost liberat condiționat în luna Mai 2019.

Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracţiunea de comunicare de informaţii false se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader – încă ministru al justiţiei – informa opinia publică despre faptul că “autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu”.

O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolenţă şi rea-voinţă motivată politic cu recidiviștii recursului compensatoriu.

În realitate, în situaţia în care nu ar fi existat aşa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaş ar fi fost liberat condiţionat în luna Mai 2019, iar la termen în luna August 2021.

O demonstrează fără echivoc dosarul de penitenciar al deținutului Rusu Marius, iar o simplă interogare a bazei de date demontează afirmațiile ministrului Toader.

Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administraţia Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deţinutul Rusu Marius în comisia de liberare condiţionată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii susamintite.

Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaş ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiţionată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie – dacă ar fi fost amânat pentru aceleaşi motive – în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era în libertate, iar tânărul din Mediaş nu era ucis.

Atragem atenția că, din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu, peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 – 3 ani de la momentul actual. Doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracţionalităţii cu  peste 10.000 de recidivişti din “promoţia Toader”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday