Astăzi a avut loc ceremonia de predare-primire a mandatului de procuror-şef al DNA.

După revocarea Laurei Codruța Kovesi, interimatul la conducerea DNA va fi asigurat de Anca Jurma. Aceasta a fost timp de două mandate procuror-șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul DNA, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului-șef al DNA.

Cu această ocazie, atât procuror-șef interimar al DNA, Anca Jurma, cât și Procurorul General, Augustin Lazăr, au susținut declarații.

Principalele declarații ale lui Augustin Lazăr:

Procurorul-șef interimar va funcționa până la încheierea procedurii declanșate pentru un nou procuror. Doamna procuror Anca Jurma a fost delegată în funcția de procuror-șef al DNA pe o perioadă de șase luni. V-am indicat temeiul legal prin care Procurorul General are acest drept, de a delega un procuror experimentat. Cu această ocazie, aș dori să reamintesc câteva dintre prioritățile Ministerului Public și ale DNA: În România, lupta anticorupție va continua cu fermitate. A doua prioritate – aplicarea legislației anticorupție se va efectua în continuare, în conformitate cu normele și standardele internaționale de eficacitate și de apărare a drepturilor fundamentale.

DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane, de expertiză profesională, care au făcut din această direcție una dintre instituțiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu.

Doamna procuror-șef Anca Jurma este tocmai persoana potrivită, care ne indică faptul că DNA are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare. Este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, este un procuror cu o foarte bună pregătire profesională și care, în acest context, a reprezentat tocmai momentul și punctul cheie al acestei expertize. Și-a desfășurat activitatea în calitate de procuror-șef al serviciului de relații internaționale două mandate, iar anterior a lucrat și în Parchetul General în acest domeniu, are o experiență în calitate de consilier, este persoana potrivită să vină cu contribuția personală de încredere în Ministerul Public și în DNA.

Aș dori să mulțumesc pentru activitatea DNA doamnei Kovesi, care în continuare va lucra în Parchetul General, la serviciul de îndrumare și control. Este o tradiție a Ministerului Public de a valorifica mereu procurorii cu expertiză în domeniu, după ce își încheie un mandat.

Spre exemplu, pentru aplicarea strategiei naționale anticorupție, în contextul în care domnia sa a adus DNA în postura de furnizor de bune practici la nivel european.

Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare printre magistrații Ministerului Public. O îngrijorare cu referire la independența lor, cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separației puterilor în stat. Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul prevăzut în Constituție, de a reprezenta interesele societății, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Principalele declarații ale Ancăi Jurma:

DNA este o parte a sistemului judiciar românesc, prin urmare, Direcția are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-o conferă: combaterea corupției la nivel înalt. DNA trebuie să rămână o instituție puternică, independentă și relevantă, atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupției. Vom continua lupta pe care această instituție a început-o acum 15 ani.

Reamintim că în 9 iulie, purtătorul de cuvânt al președintelui a anunțat că președintele a decis să semneze decretul de revocare din funcție a procurorului șef al DNA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday