The Telegraph scrie că acțiunile deliberate (sabotaj) care au cauzat explozia conductelor Nord Stream 2 seamănă cu o pagină ruptă direct din manualul lui Vladimir Putin cu măsuri de luat în situații de panică, escaladare și direcționare greșită.

Războiul lansat de liderul rus în Ucraina a dus la impunerea de sancțiuni economice drastice și fără precedent Moscovei, dar, cu toate acestea, Vladimir Putin este încrezător că poporul său poate îndura criza economică mult mai bine decât vecinii europeni. Ziarul britanic explică faptul că, astfel, Putin calculează că majorarea prețurilor la gaze și a traiului de zi cu zi într-un continent dependent de energia rusă va întoarce situația globală în avantajul său. 

Prețurile gazelor europene au scăzut în ultimele patru zile. Începând însă de marți, după ce au apărut informații referitoare la sabotajul celor doua gazoducte Nord Stream, prețurile gazelor naturale europene au crescut cu 20%, iar cele britanice s-au majorat cu 33%. The Telegraph scrie că conducta Nord Stream 2 a fost alimentată anticipat de ruși cu 117 milioane de metri cubi de gaze, în valoare de 213 milioane de euro. Vladimir Putin a mai arătat și în trecut că este dispus să sacrifice gazele naturale ca armă politică, iar cel mai bun exemplu este situația din luna august, când Moscova a ars gaze în valoare de 8,4 milioane de lire sterline pe zi la o fabrică de lângă granița cu Finlanda, în loc să le exporte în Europa.

The Telegraph explică și că Rusia se află acum într-un moment favorabil pentru un astfel de incident în Marea Baltică. UE a început să lucreze la elaborarea unui nou set de sancțiuni, însă Ungaria prin vocea lui Viktor Orban cere eliminarea sancțiunilor existente deja, în timp ce noul guvern din Italia nu pare să fie la fel de deschis la noi sancțiuni impuse de UE. Lui Vladimir Putin îi convine să piardă cantități de gaz în valoare de sute de milioane de euro pentru a pune Europa într-o situație deloc favorabilă și confortabilă, în contextul în care guvernele sunt din ce în ce mai criticate de populația care se teme de o iarnă extrem de grea, fără căldură. 

În același timp, o nouă conductă care este menită să transporte gaze naturale din Norvegia către Polonia a fost inaugurată marți, în aceeași zi cu anunțul privind sabotajul conductelor Nord Stream. Așadar, explozia conductelor poate fi văzută și ca o amenințare din partea Moscovei, care semnalează că o soartă asemănătoare o poate avea și noua conductă, care trece tot pe sub Marea Baltică, chiar la mică distanță de Nord Stream 2.

În timp ce se joacă cu amenințările nucleare, Kremlinul arată că poate escalada situația în moduri pe care Europa și Occidentul le considerau cândva de neconceput.

Analiza completă pe The Telegraph

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday