Președintele Joe Biden a spus marți în cadrul unei întâlniri cu BBC că fiecare american care dorește să fie vaccinat împotriva Covid-19, o va putea face până la sfârșitul lui iulie, arătând mai mult optimism decât în urmă cu o săptămână, când a afirmat că problemele logistice și de distribuție pot întârzia vaccinarea. Mai apoi și-a corectat remarca, spunând că dozele vor fi disponibile până la acea dată, dar că nu se așteaptă ca toată lumea să fie vaccinată în doar câteva luni. 

Deja în SUA au fost vaccinate 56 de milioane de persoane cu prima doză, adică 12% din total, iar săptămâna trecută Administrația a declarat o creștere cu 50% a stocului de vaccinuri.

Între timp Reuters anunță că Pfizer, companie americană dar care produce vaccinul său anti-Covid în Belgia, a întârziat până acum livrarea a 10 milioane de doze de vaccin, adică un minus de 30% față de planificare. Până în acest moment statele UE au primit în total doar 23 de milioane de doze de vaccin Pfizer (cantitățile distribuite de Moderna și AstraZeneca sunt încă foarte mici), fiind imunizată cu prima doză doar 3,2% din populația UE.

În Marea Britanie au fost administrate până acum 16 milioane de doze, 23% din populație primind prima doză, în condițiile în care Regatul Unit a luat decizia de a întârzia efectuarea rapelului pentru a avea mai multe seruri pentru prima imunizare. 

La solicitarea Reuters, Pfizer a refuzat să comenteze, spunând că livrările sale sunt confidențiale. Un oficial al UE a declarat că compania s-a angajat să livreze dozele lipsă până la sfârșitul lunii martie. UE are două contracte cu Pfizer pentru furnizarea a 600 de milioane de doze de vaccin.

Surse alternative : NY Times, Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday