Pentru a satisface nevoile fiecăruia, tot mai multe companii aleg un sistem de muncă “hibrid”, ce ar trebui să formeze un echilibru între munca la biroul din sediul companiei și munca de acasă. Unele companii se mulțumesc să aibă doar o parte din forța de muncă care să-și desfășoare activitatea de acasă, în mod permanent. În ultimul an, a crescut numărul firmelor care vor ca angajații lor să lucreze în sistem hibrid, de exemplu două zile la birou și trei zile acasă, diferențiat, în funcție de departamente sau alte criterii.

Potrivit experților în resurse umane, un sistem hibrid poate duce la discriminări în rândul angajaților, deoarece cei care își desfășoară activitatea în sediul companiei sunt mai predispuși la promovare decât cei care lucrează de acasă. Dacă un anumit număr de angajați revine, în mare parte la muncă, iar un alt număr lucrează în principal de acasă, acest lucru ar putea crea o diferență între cele două grupuri, care ar putea avea consecințe disfuncționale“, a declarat Jeffrey Polzer, profesor de management în domeniul resurselor umane la Harvard Business School.  

De asemenea, munca în format hibrid ar putea crea o subcategorie de angajați, în care vor intra cei care aleg să lucreze doar de acasă, explică experții din domeniul carierelor. Aceștia spun că angajații, în special femeile, care decid să lucreze în permanență de acasă ar putea rata o șansă de promovare, și chiar excluși din întâlnirile companiei, proiecte sau alte oportunități de a avansa în carieră. De asemenea, s-ar putea simți excluși din activitățile sociale, precum teambuilding-uri sau petreceri.

În ciuda cerințelor și recomandărilor angajatorilor, mulți oameni ezită să se întoarcă la birou, spunând că lucrează mai productiv de acasă și nu sunt dornici să revină la locul de muncă. Potrivit unui studiu realizat de Gitlab, 52% dintre cei care lucrează de acasă spun că își vor căuta alt loc de muncă dacă compania la care lucrează în prezent le va impune să se întoarcă la munca în interiorul clădirii. De asemenea, în timp ce pandemia afectează în continuare școlile, munca de acasă le oferă părinților o flexibilitate în ceea ce privește îngrijirea copiilor.

Sursa: CBS News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday