“Când fostul președinte al SUA, Donald Trump, a acuzat imigranții că s-au ospătat cu pisici și câini, dezbaterea electorală i s-a întors în cap”, arată The Telegraph, care merge apoi mai departe pentru a înțelege cum a ajuns un zvon dintr-un grup de Facebook să influențeze soarta alegerilor din SUA și, implicit, poate, să determine cine va fi cel mai puternic om de pe planetă.
La prima vedere, o astfel de știre este într-adevăr, puțin credibilă, dar la momentul la care Donald Trump a spus-o (iar moderatorul a clarificat că nu există dovezi credibile care să susțină afirmația) acest zvon luase deja avânt de ceva timp pe rețelele de socializare, fiind alimentată și repostată nu numai de fanii republicanii ai lui Trump, ci și de candidatul la vicepreședinție JD Vance, de senatorul Ted Cruz și chiar de Elon Musk, unii dintre ei insistând că “există dovezi”.
“In Springfield, they’re eating the dogs, the people that came in, they’re eating the cats, they’re eating the pets of the people that live there.”
– Donald Trump on immigration during the presidential debate pic.twitter.com/0A6UEeAwtd
— Pop Crave (@PopCrave) September 11, 2024
Informația provine dintr-o singură postare, pe Facebook, de la un rezident din micuțul orășel Springfield, din Ohio: “Avertisment tuturor despre animalele noastre iubite și despre cei din jurul nostru!! Imigranții haitieni au fost văzuți spânzurând pisica dispărută a prietenei fiicei vecinului nostru de o creangă, iar apoi au tranșat-o pentru a o mânca, ca pe o căprioară la măcelărie”. Avertismentul continuă prin a susține că nu numai pisicile ar fi fost în pericol de a fi mâncați de solicitanții de azil, dar și câinii, rațele și gâștele de companie, mai arată The Telegraph.
Postarea a devenit rapid virală, în condițiile în care, în ultimii patru ani, orășelul Springfield, care avea doar 58.000 de locuitori, a primit până la 20.000 de imigranți din Caraibe, în mod legal. “Cei mai mulți dintre ei provin, într-adevăr din Haiti, o țară aflată în haos, aflată sub controlul bandelor înarmate, dar ei muncesc și o fac pe bani puțini, de regulă în slujbe pe care nu le vrea nimeni. Totuși, sosirea lor a pus o presiune mare asupra cererii de locuințe, pe serviciile medicale și a sistemului de învățământ, iar tensiunile au dat în clocot, în august anul trecut, când un șofer haitian care nu avea permis a lovit un autobuz școlar, iar copil de 11 ani a murit, iar alți 20 au fost răniți”, mai arată The Telegraph.
Totuși, știrea despre faptul că aceștia ar mânca animale de companie este complet falsă, poliția locală înaintând chiar un raport oficial care arată că nu a primit nicio sesizare în acest sens. “Dovezile” furnizate însă pe rețelele sociale de mașinăria republicană au folosit o schemă clasică de dezinformare – imagini cu camera corporală a unui polițist care arestează o femeie pentru că a ucis și a mâncat o pisică s-au dovedit reale, doar că femeia nu era nici haitiană, nici imigrantă, era o americancă din Canton, un oraș aflat la circa 300 de km de Springfield, Ohio.
O altă “dovadă” arată un bărbat de culoare purtând o gâscă moartă pe drum. Aceasta s-a viralizat pe rețelele sociale și a fost văzută de milioane de americani, dar ulterior s-a dovedit că era din altă parte, iar fotograful, care a pus-o inițial pe Reddit, a scris apoi că nu știe cine era omul respectiv și că regretă că a pus-o pe internet.
Numai că JD Vance, partenerul lui Donald Trump în cursa prezidențială și care este și senator de Ohio, nu numai că a luat de bune aceste presupuse “dovezi că imigranții mănâncă animalele de companie ale americanilor”, dar le-a adus până în comisiile din Congres. Casa Albă a reacționat, arătând că susținerile lui Vance sunt nu numai bazate pe informații false, dar și rasiste, dar Vance a continuat să insiste și să prezinte “dovezi”, care ulterior s-au dovedit a fi false.
Analiza The Telegraph mai arată că acest motiv al “invadatorilor aparenți, care mănâncă ceea ce nu ar trebui” este un stereotip istoric, repetat secole la rând, numeroși occidentali crezând sincer că asiaticii mănâncă în mod obișnuit câini și pisici. “Migranții din Haiti sunt asociați ca imagine caricaturală cu spiritismul vodoo, frecvent în filmele de la Hollywood și frecvent însoțit de sacrificii de aninale, iar ei sunt o țintă ușoară pentru teoriile conspirației. Dar Trump însuși pare foarte dornic să le insufle alegătorilor teama că vor fi ei înșiși mâncați de imigranți, făcând în mod repetat trimitere la personajul fictiv Hannibal Lecter din filmul Tăcerea Mieilor”, mai arată analiza The Telegraph.
Această temă nu este însă una pur americană – în 2003, tabloidul britanic The Sun a susținut că poliția ar fi prins bande de imigranți din Europa de Est care încercau să pună pe grătar lebede. Poliția londoneză a clarificat însă că nimeni nu a fost arestat sau acuzat de vreo astfel de infracțiune. În 2015, Germania a fost inundată de zvonuri că refugiații furau, sacrificau și mâncau cai de la ferme, capre de la grădinile zoologice și câinii oamenilor. În toate cele șapte cazuri, s-au dovedit a fi acuzați pe nedrept.
“Acum, însă, problema o reprezintă rețelele sociale. După răscoalele din august, Marea Britanie încercă să le reglementeze, dar, în SUA, Silicon Valley îi întoarce lui Trump favoarea, căci taxele și restricțiile puse de Joe Biden împing marile companii care le dețin spre candidatul de dreapta. (…)
Până atunci însă, imigrația rămâne o problemă de polarizare în campania prezidențială americană, iar candidatul republican a folosit afirmația sa bizară despre animalele de companie “mâncate de imigranți” ca pe un motiv-justificare pentru întoarcerea sa la Casa Albă, care ar avea nevoie de Trump “pentru a repara o națiune care eșuată”.
Analiza integrală pe The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.