”Ceea ce încearcă Rusia și China este să își consolideze poziția globală. Au făcut asta de zeci de ani, dar ambele conduceri profită de această ocazie pentru a-și menține poziția. Este o cărămidă în întregul plan de bază”, a spus Agathe Demarais, director de prognoză globală la Economist Intelligence Unit.

Aceasta precizează că este o strategie pe termen lung, în care nu contează dacă țările respective sunt sărace sau bogate, ci contează doar impunerea influenței. ”Consolidarea prezenței globale pe termen lung le va oferi pârghiile asupra țărilor emergente. Odată cu oferirea vaccinurilor, Rusia și China vor avea anumite solicitări cărora statele mai sărace nu le pot spune «Nu vrem»”, a adăugat Demarais.

Pe lângă vaccinuri, China și Rusia oferă și construcția de fabrici și crearea de locuri noi de muncă, ca parte a strategiei lor pe termen lung ce vizează anumite țări.

”India, care produce numai vaccinuri pe plan intern, vizează țările vecine și încearcă să învingă China”, a declarat expertul în dezvoltare Dr. Subir Sinha de la Școala de Studii Orientale și Africane, Universitatea din Londra. El crede că India are o altă abordare în ”diplomația vaccinurilor” și anume că premierul Narendra Modi vrea să fie văzut pe scena mondială ca un ”om de mare generozitate”.

Cu toate acestea, din cauza faptului că în India, campania de vaccinare se desfășoară încet și unele state refuză să administreze vaccinul indian Covivax din motive de eficacitate, există semne de întrebare cu privire la cât de departe poate ajunge diplomația vaccinului din India.

Analiza Sky News a constatat că 47 de țări, plus Uniunea Africană, care reprezintă 55 de națiuni, au încheiat deja acorduri de achiziționare sau au primit vaccinuri din India, China și Rusia. În 21 de țări, pe 19 februarie, singurele vaccinuri disponibile erau cele furnizate de aceste trei țări, iar în alte 16 țări, jumătate sau mai mult de jumătate dintre dozele contractate provin din Rusia, China și India, potrivit datelor companiei de analiză științifică Airfinity. Cu toate acestea, la nivel mondial doar una din zece doze provin din Rusia, China și India.

OMS nu a inclus până acum în programul COVAX (menit să asigure vaccinuri tuturor țărilor în mod echitabil) serurile produse de Rusia, China sau India.

Analiza integrală

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday