Compania americană Moderna a anunțat că vaccinul COVID-19 ar putea avea o eficiență de 94,5% împotriva virusului. Rezultatele studiului intermediar apar la o săptămână după ce Pfizer/BioNTech a publicat primele date pentru produsul său care sugerau că vaccinul va avea o eficacitate de 90%.

Instrumente tehnice

Pfizer și Moderna folosesc ambele tehnologia cunoscută sub numele de ARNm, care introduce în organism o „secvență mesager” ce conține instrucțiunile genetice pentru ca celulele vaccinate să producă anticorpi și să genereze un răspuns imun din partea organismului.

Depozitare și transport

Una dintre principalele diferențe dintre cele două produse este aceea că vaccinul Moderna va fi mult mai ușor de distribuit decât cel al Pfizer, având nevoie de o temperatură de păstrare de -20 de grade Celsius, față de  -71 de grade Celsius, cât are nevoie cele de la Pfizer. De asemenea, produsul Pfizer trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a putea fi administrat.

Vaccinul Moderna ar putea rezista până la 30 de zile într-un congelator obișnuit, iar la temperatura camerei rămâne viabil până la 12 ore. Compania susține că ARNm-1273 poate fi distribuit utilizând o infrastructură de livrare și depozitare a vaccinului deja existentă, fără a fi necesară o diluare înainte de vaccinare.

Costuri

Vaccinul Moderna este mai scump, 38 dolari, față de 20 de dolari, cel al Pfizer. Dr. Zoltan Kis, asistent de cercetare la Future Vaccine Manufacturing Hub, Imperial College London, a declarat că cantitatea mai mare de ARNm a vaccinului Moderna pe doză (100 micrograme) în comparație cu Pfizer (30 micrograme) înseamnă că acesta din urmă ar putea fi produs în număr mai mare și la un cost mai mic.

El a adăugat că problemele de transport cu Pfizer pot contracara acel avantaj inițial și a subliniat avantajul temperaturii mai ridicate la care ar putea fi depozitat Moderna. “Prin urmare, odată aprobat de autoritățile de reglementare, vaccinul Moderna COVID-19 poate fi distribuit substanțial mai ușor și la costuri mai mici comparativ cu vaccinul BioNTech / Pfizer”, a spus el.

Într-o analiză separată de cea a Sky News, New York Times arată că există un anume scepticism legat de capacitatea Moderna de a produce un miliard de doze, în condițiile în care aceasta companie nu a pus încă niciun vaccin pe piață, de la lansarea sa, în 2012.

Surse: Sky News, New York Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday