Cotațiile de livrare la termen (pentru luna mai) ale țițeiului american (referința WTI) au devenit negative luni, pentru prima dată în istorie, producătorii preferând să plătească pur și simplu pentru cumpărarea producției. Piața de la New York s-a închis luni seară la un preț (futures) al țițeiului de – 38,45 de dolari pe baril.
Intervievat de CNBC, Jeff Currie de la Goldman Sachs, a explicat că întreruperea unei sonde este extrem de costisitoare și poate deteriora puțul de extracție încât producția sondei respective să nu mai poată fi reluată niciodată.

Așa se și explică amânările în reducerea producției în războiul prețurilor dintre Rusia și Arabia Saudită, peste care s-a suprapus perspectiva unei încetiniri economice mondiale și, implicit, reducerea cererii de energie și petrol.

Pe de altă parte, reducerile de producție anunțate la mijlocul lunii aprilie de către țările OPEC+ au fost voluntare, în timp ce producătorii americani sunt acum forțați de piață și de epuizarea spaților de stocare să reducă producția: „Firmele petroliere sunt apoi obligate să plătească pe alții pentru a funcționa. Chiar dacă marți expiră contractele cu livrare pe mai, nu credem că haosul se va termina aici. Probabil va mai continua cel putin pana la mijlocul lunii mai”

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday