În contextul intensificării tensiunilor cu China, Armata Taiwaneză a prezentat, într-un raport adresat parlamentului, detalii despre ceea ce ar putea face, într-un război, rachetele și dronele pe care le dezvoltă. Racheta de atac terestru Hsiung Sheng, despre care experții spun că ar putea avea o rază de acțiune de până la 1.000 de kilometri, vine în două versiuni: una capabilă să atace buncăre și centre de comandă blindate, iar cealaltă cu muniții “dispersive” care pot distruge de exemplu un aerodrom.

Chieh Chung, cercetător la Fundația Națională pentru Politică din Taipei, a declarat că Hsiung Sheng ar putea lovi majoritatea bazelor aflate sub Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Chineze, inclusiv în cele din apropiere de Shanghai sau Zhejiang.Ar putea spori considerabil capacitatea armatei naționale de a întârzia sau paraliza ritmul de invazie a Taiwanului de către forțele comuniste, îngreunând realizarea un război rapid”, a spus el.

Racheta sol-aer avansată Sky Bow III este proiectată pentru a intercepta rachetele balistice și de croazieră, precum și avioanele de luptă. 

Cu toate că planurile defensive ale Taiwanului sunt pregătite anterior invaziei Ucrainei de către Rusia, războiul a provocat discuții despre lecțiile pe care țara, care se află de decenii sub amenințarea unei invazii chineze, le-ar putea învăța din modul în care Ucraina a rezistat unei forțe superioare numeric. De exemplu, deși Taiwan primește echipamente și muniții din Statele Unite, propria producție ar ajuta insula să reziste în cazul unei blocade, fără a mai fi nevoită să aștepte aprovizionarea de la aliați, așa cum a făcut și face Ucraina.

Taiwanul a aprobat anul trecut cheltuieli militare suplimentare în valoare de 240 de miliarde de dolari, pentru următorii cinci ani, în contextul intensificării tensiunilor cu China. Aceasta din urmă,  revendică insula drept teritoriu propriu, iar avioanele militare chineze au zburat în mod repetat prin zona de identificare antiaeriană a Taiwanului. Patru noi facilități, inclusiv baze și fabrici de reparații, vor fi construite până în 2025 pentru noile drone de atac (nespecificate), cu o țintă de producție anuală de 48 de astfel de aeronave. De asemenea, până în 2025, SUA va livra Taiwanului drone de atac MQ-9 Reaper.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday