O constantă a ultimelor două decenii pentru US Open, americana Serena Williams (39 de ani) s-a retras din cauza unei accidentări. A fost momentul în care organizatorii s-au temut că interesul pentru proba feminină va scădea drastic și că toată atenția se va muta pe proba de masculin, în care Novak Djokovic are șansa de a deveni primul tenismen care câștigă cele patru turnee de Mare Șlem într-un singur an, din ultimii 52 de ani.

Însă efectul a fost exact invers – imediat ce Leylah Fernandez a eliminat-o pe Naomi Osaka, care a declarat la finalul partidei că nu știe sigur când va reveni pe teren, iar a doua zi a fost eliminată și liderul mondial Ashleigh Barty, tenisul feminin a captat cu preponderență atenția publicului.

Reuters reface parcursul celor două finaliste, Emma Răducanu și Leylah Fernandez, născute în 2002, la doar două luni distanță una de cealaltă, și, care s-au remarcat prin stilul de joc neînfricat și exuberanța tinerească. 

În urmă cu 11 săptămâni, britanica Emma Răducanu dădea ultimele examene de la liceu, după care lua startul la Wimbledon, de pe poziția 338 în clasamentul mondial. Canadianca Leylah Fernandez a venit pe scena mare a tenisului anul trecut și a debutat la US Open de pe poziția 73 în clasament.

Agenția de știri scrie că nu doar Emma Răducanu a triumfat sâmbătă, ci întreaga lume a tenisului feminin, care a dat în ultimii 4 ani 17 câștigătoare diferite în turneele de Mare Șlem. La polul opus, în competițiile de masculin o singură finală a fost câștigată de alt sportiv în afară de Federer, Nadal sau Djokovic.

Bianca Andreescu, câștigătoare la US Open 2019 sau Iga Swiatek, învingătoare la Rolland Garros 2020, ori Naomi Osaka și Sofia Kenin sunt alte tinere talentate care au impresionat și care mai au mult de jucat. Iar listei i se poate adăuga și numele lui Coco Gauff, de doar 17 ani, care a obținut în scurta carieră victorii răsunătoare.

Steve Simon, directorul executiv al WTA, a declarat pentru Reuters că Emma și Leylah conduc ceea ce cu siguranță va fi o eră incredibilă pentru tenisul feminin. Finala aceasta pare a fi unul dintre cele mai interesante evenimente sportive ale anului, cu milioane de fani din întreaga lume inspirați de ceea ce au realizat cele două jucătoare”.

Publicația notează că deși analiștii sportivi sunt încă reținuți în a le prevesti un viitor la fel de strălucit precum parcursul Serenei Williams, Emmei și Leylei le-au crescut popularitatea și vizibilitatea, astfel încât pot obține sponsorizări sau înțelegeri avantajoase cu diferite companii. 

Analiștii de la Global Data au prognozat că Răducanu poate obține milioane de dolari, după ce a devenit prima britanică ce se impune într-un turneu major, după Virginia Wade în 1977. Pentru că are o mamă chineză și un tată român, experții consideră că ar putea deveni o imagine importantă și în aceste două țări, așa cum este Naomi Osaka în Japonia.

Analiza integrală pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday