Potrivit firmei americane de consultanță McKinsey, valoarea articolelor vestimentare nevândute de anul trecut, la nivel mondial, variază între 140-160 miliarde de euro, mai mult decât dublul stocurilor normale. Din această cauză, magazinele din Europa și America încă au pe rafturi și în depozite hainele de anul trecut, care ar fi fost vândute fără probleme, în mod normal.

Lanțul britanic Primark a declarat pentru Reuters că încă deține marfă rămasă din vară, în valoare de peste 200 de milioane de dolari, iar din ultimele trei luni ale anului 2020 i-au rămas haine în valoare de 275 de milioane de dolari. 

Agenții de aprovizionare se confruntă cu întârzieri la plăți, ceea ce pune o presiune foarte mare pe fabricile de confecții din Asia. De exemplu, agentul de aprovizionare din Hong Kong, Li & Fung, care administrează peste zece mii de fabrici în 50 de țări, a declarat pentru Reuters că unii comercianți au solicitat amânări de plată, din cauza mărfurilor nevândute. Totodată, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de confecții  din Bangladesh spune că volumul comenzilor a scăzut cu 30%, din cauza carantinei de sărbători din Europa. 

Potrivit Euromonitor, industria confecțiilor a înregistrat anul trecut o scădere de aproximativ 17% față de 2019. Estimările McKinsey pentru 2021 sunt extrem de variabile, în funcție de evoluția pandemică, între o scădere în continuare a vânzărilor de încă 15%, și până la o recuperare de +11%.

Sursa: Reuters 

Foto: Pexels/William Mattey; Ksenia Chernaya

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday