Analiștii spun că sunt necesare schimbări pe măsură ce nașterile scad și populația Chinei îmbătrânește rapid. La rândul său, economia s-a bazat foarte mult pe industrii precum producția, unde este necesară o forță de muncă însemnată, dar și ieftină. În condițiile în care creșterea salariilor face fabricile chineze mai puțin atractive, lucrătorii vor avea nevoie de competențe mai diversificate pentru a ajuta țara să devină mai inovatoare.

“O modalitate este de a relaxa controlul nașterii, care va ajuta. Dar chiar dacă se relaxează complet acest control, va fi probabil dificil să inversăm tendința de îmbătrânire. Cealaltă modalitate, din perspectiva politicii economice, este de a face industria mai dependentă de alte sectoare”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.

O problemă mai mare cu care se confruntă China este că îmbătrânirea populației se alimentează cu o problemă existentă: o creștere mai lentă a productivității muncii. Alicia Garcia-Herrero, economistul șef al Natixis pentru Asia-Pacific urmărește să vadă dacă China va înregistra o creștere mai mare în sectoarele cu capital intensiv, care este determinată mai mult de investițiile în automatizare.

Guvernul chinez a spus că implementarea unei strategii de răspuns la îmbătrânirea populației va fi o prioritate pentru următorul său plan pe cinci ani, care va fi aprobat oficial în cadrul sesiunii parlamentare care începe în această săptămână. Între timp, generațiile născute înainte de implementarea politicii privind un singur copil devin un segment semnificativ. În următorii zece ani, cu 123,9 milioane mai multe persoane vor intra în categoria de vârstă de 55 de ani și peste, cea mai mare creștere demografică dintre toate categoriile de vârstă, potrivit Morgan Stanley.

Politica Chinei privind un singur copil a fost introdusă la finalul anilor 1970. În ciuda unei modificări din 2016 care a permis familiilor să aibă doi copii, nașterile au scăzut pentru al patrulea an consecutiv în 2020, până la 10 milioane, potrivit unui raport de securitate publică.

Sursa: CNBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday