Jurnaliștii publicației Politico au obținut un draft al programului de guvernare al coaliției partidelor de dreapta, care și-au asumat să nu mai recurgă la discursul critic la adresa Uniunii Europene, în încercarea de a atrage o masă mai mare de votanți și a obține un rezultat la alegerile parlamentare suficient de bun încât să ajungă ulterior la guvernare. Totodată, în acest mod partidele vor să liniștească partenerii internaționali ai statului, după ce țara a intrat în criză politică.

În draft se vorbește despre ”o aderare deplină” la integrarea europeană și, totodată, despre modificări ale Planului Național de Reziliență, întrucât ”războiul din Ucraina și inflația au schimbat semnificativ contextul acordului”.

Declarația pro-europeană va fi, cel mai probabil, puternic salutată de către investitorii străini și politicienii și oficialii de la Bruxelles. Sondajele de opinie indică o victorie a alianței de dreapta condusă de către Giorgia Meloni (45 de ani, foto) în scrutinul care va avea loc pe 25 septembrie. 

Guvernele, instituțiile financiare și investitorii din Europa au fost îngrijorați că prăbușirea coaliției conduse de Mario Draghi ar putea declanșa o lungă perioadă de tulburări politice, în cazul în care la conducerea statului ar ajunge o coaliție de dreapta, neexperimentată politic. Din alianță fac parte partidul extremist Liga, care până acum a promovat o retorică anti-UE, Frații Italiei – condus de doamna Meloni – cu o poziție mai ambiguă – și Forța Italia al lui Silvio Berlusconi, în mod tradițional pro-UE.

Anul trecut, Frații Italiei și alte partide populiste din Europa au semnat o declarație comună prin care au numit Uniunea Europeană ”un instrument al forțelor radicale care ar dori să realizeze o transformare culturală, religioasă și, în cele din urmă, o construcție europeană fără națiuni”. Formațiunile au cerut atunci un ”set de competențe inviolabile” care să fie menținute de fiecare stat membru în parte, amintește Politico. 

Dar cu alegerile din septembrie la ușă și cu sondajele de opinie favorabile, liderii de dreapta încearcă să liniștească piețele financiare și partenerii internaționali. Vor să arate în mod cât mai clar că orice înclinație anti-europeană este acum istorie, își continuă publicația analiza.

În manifestul agreat de noua coaliție se mai prevede ”respect pentru alianțele internaționale și consolidarea rolului diplomatic al Italiei în context geopolitic. Respectarea angajamentelor față de NATO, inclusiv pentru cheltuielile de apărare. Sprijinirea Ucrainei în fața invaziei Federației Ruse”.

Analiza integrală pe Politico

Sursa foto:  | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday