Guvernul german a declasificat astăzi un document oficial privind gazoductul Nord Stream 2, redactat în 2021, cu doar patru luni înainte de izbucnirea războiului în Ucraina. Documentul respectiv a fost adoptat pe 26 octombrie 2021, în ultimele zile ale guvernului Merkel, pe când actualul lider de acum al Berlinului, Olaf Scholz, era vice-cancelar. Documentul arată că guvernul german a exclus atunci posibilitatea ca aprovizionarea cu energie “să fie pusă în pericol de dependența de gazul rusesc”.

Publicarea unui astfel de document vine într-un moment problematic pentru Olaf Scholz, care marți a declarat că “a fost întotdeauna sigur” că Putin se va folosi de dependența Europei de gazul rusesc pentru a obține avantaje politice. 

În ansamblu, evaluarea ajunge la concluzia că certificarea [gazoductului Nord Stream 2] nu pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze a Germaniei și a Uniunii Europene. Atât pentru piețele germane, cât și pentru cele învecinate, riscul de apariție a unor daune serioase la nivelul securitățiii aprovizionării din cauza eșeucului infrastructurilor individuale de import este foarte limitat, se arată în documentul obținut de Politico. Agenția de știri consideră că opinia controversată a guvernului german de atunci expune o viziune extrem de naivă a Berlinului asupra riscurilor generate de dependența semnificativă a Germaniei de gazele rusești. 

În același timp, guvernul de la Berlin a respins atunci îngrijorările partenerilor est-europeni, precum Polonia sau Ucraina, care au avertizat că gazoductul Nord Stream 2, conceput pentru a transporta gaze naturale dintre din Rusia către nordul Germaniei, ar crește riscul ca președintele rus Vladimir Putin să șantajeze energetic Europa.

Olaf Scholz este acum criticat pentru afirmația de marți, în contextul declasificării unui astfel de document. Cancelarul german este blamat pentru că, în ciuda rolului său principal în guvernul anterior, a continuat să promoveze și să apere certificarea gazoductului Nord Stream 2 până la începutul acestui an. Deși documentul a fost redactat de Ministerul Economiei din Guvernul Merkel, stârnește însă întrebări cu privire la cât de implicat a fost Scholz în aprobarea acestuia, în calitate de vice-cancelar.

Construcția gazoductului Nord Stream 2 a fost finalizată pe 10 septembrie 2021 și a fost începută în 2012. Proiectul de 11 miliarde de dolari a fost oprit la sfârșitul anului 2019, când președintele american de atunci, Donald Trump, a impus sancțiuni. Gazoductul are o lungime de 1.200 de kilometri și are rol de a livra gaz din Rusia direct în Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina și Polonia. 

Sursa: Politico 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday