Analiză Politico, despre Klaus Iohannis: “Președintele României își pierde strălucirea, odată cu temerile legate de corupție care planează asupra noului guvern al țării“.

Într-o amplă analiză asupra acțiunilor președintelui Iohannis din ultima perioadă, publicația Politico scrie că pe plan intern, acesta își pierde “strălucirea de campion al democrației“, o reputație pe care și-a construit-o la nivel internațional în timpul mandatului. Noul guvern, așa cum scrie Politico, este un mediu favorabil corupției și favoritismului politic. 

La începutul lunii octombrie, Iohannis a fost distins cu premiul “Carol cel Mare“, acordat personalităților care s-au remarcat prin activitatea în slujba ideii europene. De-a lungul anilor, au mai fost premiați Winston Churchill sau Papa Ioan Paul al II-lea. Comitetul l-a lăudat atunci pe președinte pentru angajamentul în lupta cu corupția și în separarea puterilor în stat.

Dar societatea civilă s-a întors împotriva lui Iohannis, din cauza noii coaliții de guvernare formate din PSD și PNL, despre care se crede că va încurca eforturile anti-corupție și va urmări doar să-și împartă puterea. Analiștii politici europeni consideră că deziluzia față de noul guvern ar putea eroda și mai mult încrederea poporului în autorități, încredere care oricum a influențat în rău campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

O mare parte din susținătorii președintelui Iohannis consideră că acesta a fost implicat direct în formarea noii coaliții de guvernare pentru a încheia criza politică, motiv pentru care îl critică. Iohannis este autorul politic al acestei situații. Nu mai seamănă cu politicianul care a fost în primul său mandat de președinte, declară și politologul Cristian Pîrvulescu.

Publicația europeană amintește că noua coaliție de guvernare a stârnit discordie și în cadrul PNL, partidul care l-a susținut pe președinte. Unii membri au susținut că Iohannis a atins imaginea formațiunii politice, pentru că a susținut guvernul PSD-PNL-UDMR. Politico amintește și de declarația fostului lider liberal Ludovic Orban: Coaliția este o fraudă morală și politică, fără nicio logică în spate“. Și Cristian Ghinea, vicepreședinte USR, le-a declarat jurnaliștilor europeni că Iohannis a avut un rol esențial în formarea alianței.

Totuși, Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, denunță orice discuție în culisecu șeful statului, pentru intrarea social-democraților la guvernare: Nu avem un parteneriat cu președintele, ci doar o relație instituțională. Nu am făcut un calcul politic când am intrat la guvernare. România avea nevoie de stabilitate“.

În discursul de Ziua Națională, Klaus Iohannis a recunoscut că evenimentele din ultimele luni au accentuat sentimentul de neîncredere în clasa politică, dar că țara avea nevoie de un guvern cu largă majoritate politică, pentru a trece de criza Covid și cea de scumpire a prețurilor la energie. Iohannis nu și-a asumat atunci nicio vină, comentează publicația europeană.

O numire controversată, după formarea noii majorități, a fost cea a Laurei Vicol în funcția de președinte a Comisiei Juridice din parlament, întrucât Vicol a reprezentat în instanță clienți cu legături în lumea interlopă, mai scrie Politico. Ca deputat, doamna Vicol s-a pronunțat împotriva desființării Secției Speciale. Politico mai arată și că decăderea în sondaje a PNL este combustibil pentru partidele de extremă, cum ar fi AUR, care a câștigat în sondaje în timpul crizei politice. 

Analiza integrală pe Politico

Folosim cookies