Într-o amplă analiză asupra acțiunilor președintelui Iohannis din ultima perioadă, publicația Politico scrie că pe plan intern, acesta își pierde “strălucirea de campion al democrației“, o reputație pe care și-a construit-o la nivel internațional în timpul mandatului. Noul guvern, așa cum scrie Politico, este un mediu favorabil corupției și favoritismului politic. 

La începutul lunii octombrie, Iohannis a fost distins cu premiul “Carol cel Mare“, acordat personalităților care s-au remarcat prin activitatea în slujba ideii europene. De-a lungul anilor, au mai fost premiați Winston Churchill sau Papa Ioan Paul al II-lea. Comitetul l-a lăudat atunci pe președinte pentru angajamentul în lupta cu corupția și în separarea puterilor în stat.

Dar societatea civilă s-a întors împotriva lui Iohannis, din cauza noii coaliții de guvernare formate din PSD și PNL, despre care se crede că va încurca eforturile anti-corupție și va urmări doar să-și împartă puterea. Analiștii politici europeni consideră că deziluzia față de noul guvern ar putea eroda și mai mult încrederea poporului în autorități, încredere care oricum a influențat în rău campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

O mare parte din susținătorii președintelui Iohannis consideră că acesta a fost implicat direct în formarea noii coaliții de guvernare pentru a încheia criza politică, motiv pentru care îl critică. Iohannis este autorul politic al acestei situații. Nu mai seamănă cu politicianul care a fost în primul său mandat de președinte, declară și politologul Cristian Pîrvulescu.

Publicația europeană amintește că noua coaliție de guvernare a stârnit discordie și în cadrul PNL, partidul care l-a susținut pe președinte. Unii membri au susținut că Iohannis a atins imaginea formațiunii politice, pentru că a susținut guvernul PSD-PNL-UDMR. Politico amintește și de declarația fostului lider liberal Ludovic Orban: Coaliția este o fraudă morală și politică, fără nicio logică în spate“. Și Cristian Ghinea, vicepreședinte USR, le-a declarat jurnaliștilor europeni că Iohannis a avut un rol esențial în formarea alianței.

Totuși, Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, denunță orice discuție în culisecu șeful statului, pentru intrarea social-democraților la guvernare: Nu avem un parteneriat cu președintele, ci doar o relație instituțională. Nu am făcut un calcul politic când am intrat la guvernare. România avea nevoie de stabilitate“.

În discursul de Ziua Națională, Klaus Iohannis a recunoscut că evenimentele din ultimele luni au accentuat sentimentul de neîncredere în clasa politică, dar că țara avea nevoie de un guvern cu largă majoritate politică, pentru a trece de criza Covid și cea de scumpire a prețurilor la energie. Iohannis nu și-a asumat atunci nicio vină, comentează publicația europeană.

O numire controversată, după formarea noii majorități, a fost cea a Laurei Vicol în funcția de președinte a Comisiei Juridice din parlament, întrucât Vicol a reprezentat în instanță clienți cu legături în lumea interlopă, mai scrie Politico. Ca deputat, doamna Vicol s-a pronunțat împotriva desființării Secției Speciale. Politico mai arată și că decăderea în sondaje a PNL este combustibil pentru partidele de extremă, cum ar fi AUR, care a câștigat în sondaje în timpul crizei politice. 

Analiza integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday