Acțiunile companiilor americane au continuat să crească, după ce numărarea voturilor în mai multe au inidicat potențialul lui Joe Biden de a-l învinge pe președintele Donald Trump. 

Totodată, dolarul a scăzut la cel mai slab nivel din ultimii doi ani față de yenul japonez și față de alte monede asiatice, indicând faptul că investitorii sunt dispuși să își asume mai multe riscuri. Sunt totuși analiști care cred că o victorie a candidatului democrat, dar cu un senat republican, ar îngreuna foarte tare situația, în condițiile în care este considerat inevitabil un conflict între cele două părți. Alții sunt de părere că o asemenea opoziție ar duce la pachete de stimulare economică adresate mai multor categorii de persoane, în urma negocierii dintre cele două partide.

Cu toate acestea, piețele financiare sunt pregătite pentru zile sau chiar săptămâni de incertitudine, pentru că Donald Trump a cerut renumărarea voturilor în unele state și se pregătește de contestarea rezultatelor în altele.

Reuters prezintă opiniile mai multor experți și investitori:

Andrew Gillan – Janus Henderson Investors Singapore: „Este puțin probabil ca o victorie a lui Biden să ducă la o schimbare majoră a politicii externe a SUA pe termen scurt, deci mai importantă este direcția dolarului, care să susțină investițiile din Asia și de pe piețele emergente”.

Philip Blancato – Landerburg Thalmann Asset Management New York: „Presupunând că lucrurile rămân oarecum așa cum sunt – că republicanii vor păstra controlul Senatului – scenariul devine bun pentru ambele părți. Piața își va proteja câștigurile de capital și vom obține un pachet de stimulare în ambele sensuri. Contestarea alegerilor ar fi cel mai rău lucru!”.

Fabiana Fedeli – Fundamental Equities, Robeco, Rotterdam: „Din punctul de vedere al piețelor de acțiuni, un Congres divizat în acest moment este scenariul cel mai puțin dorit, independent de ce parte câștigă, deoarece acest lucru ar putea însemna întârzieri în politicile de stimulare atât de necesar pe termen scurt”.

Jim Wilding, Confluence Financial Partners, Pittsburg: „O președinție Biden cu un Congres divizat ar duce foarte probabil la o blocare mai mare și la un impact neutru asupra piețelor. Am putut vedea cheltuieli sporite pentru infrastructură și redresare economică, dar modificări legislative și sprijin limitat pentru creșterea impozitelor. Dacă Trump va fi reales și Senatul va rămâne republican, este puțin probabil să vedem o creștere a impozitelor. Luptele comerciale cu China s-ar intensifica probabil, iar schimbările legislative ar putea fi mai multe”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday