Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a pus Republica Moldova, o fostă republică sovietică și una dintre cele mai sărace națiuni ale Europei, într-o situația extrem de vulnerabilă, amenințând dezvoltarea economică a țării și agravând situația la nivel național prin valurile de refugiați ucraineni. Totodată, temerile guvernului de la Chișinău în legătură cu o potențială ocupație rusă cresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce războiul ruso-ucrainean continuă. 

Temerile guvernului de la Chișinău s-au intensificat din nou vineri, când un general rus a declarat că armata țării sale intenționează acum să ocupe toată coasta de sud a Ucrainei. Acest demers ar stabili un pod terestru din Rusia înspre est, până în Transnistria, o regiune separatistă puternic înarmată din estul Moldovei, controlată de Rusia. 

Republica Moldova a fost pentru mult timp “speriată” de Transnistria, o fâșie de teritoriu moldovean, controlat de cel puțin 12 mii de separatiști și soldați ruși. De la începutul războiului în Ucraina, atât guvernul de la Kiev, cât și cel de la Chișinău, au fost preocupate de viitoare mișcare a Transnistriei, dacă va lupta sau nu alături de forțele rusești în Ucraina, lucru care până la acest moment nu s-a întâmplat. 

Moldova a condamnat invadarea Ucrainei și le-a interzis cetățenilor să lipească simboluri pro-Rusia pe mașini. În același timp, țara nu a reușit să se alăture pe deplin Uniunii Europene în ceea ce privește aplicarea de sancțiuni Moscovei, pentru a nu risca o posibilă suspendare a exporturilor de gaz din Rusia. Moldova depinde aproape în totalitate de energia rușilor. 

Deși liderii moldoveni au vorbit despre desprinderea de gazul rusesc și obținerea energiei din alte țări precum Turcia, România sau Azerbaidjan, cantitatea pe care aceste state o pot oferi Moldovei nu se apropie de oferta rușilor. Astfel, Moscova se folosește de acest avantaj pentru a-și exercita influența asupra Moldovei. Anterior, Rusia a sugerat, de exemplu, că va reduce prețurile la energia importată de Chișinău dacă guvernul va fi de acord să renunțe la Transnistria. Situația din Transnistriei o oglindește pe cea a regiunii Donbas, din Ucraina, unde separatiștii susținuți de Rusia s-au revoltat după răscoala anti-Rusia din 2014, declanșând astfel un lanț de evenimente ce au dus în final la un război.

De asemenea, intensitatea războiului și situația din Transnistria adaugă încă un “capitol” la efortul lung și tot mai disperat al Moldovei de a se desprinde de Moscova. În acest sens, țara și-a exprimat recent intenția de a adera la Uniunea Europeană, dar acest pas important în evoluția țării este, scrie New York Times, încă foarte departe. 

Ne-am bucura foarte mult să facem parte din UE”, a declarat Serghei Diaconu, secretarul general al Ministerului de Interne din Republica Moldova, adăugând că Transnistria a fost mereu “o mare problemă” care ar putea descuraja Uniunea Europeană din a accepta aderarea Moldovei. 

Analiza integrală pe New York Times

Sursa Foto: Alexander Filon / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday