papa vatican unsplash

Papa Francisc a declarat în cadrul unui film documentar că susține parteneriatul civil între persoanele de același sex, în opoziție cu poziția oficială a Vaticanului în această privință, fiind pentru prima dată când un lider al Bisericii Catolice are o astfel de declarație.

„Homosexualii sunt și ei copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la o familie”, spunea acesta. Mulți homosexuali catolici, dar și alții din afara bisericii, au salutat remarcile papei, deși opoziția Suveranului Pontif față de căsătoria homosexuală în cadrul bisericii a rămas absolută. Pe de altă parte, criticii săi conservatori din cadrul ierarhiei bisericești și, în special, cei din aripa conservatoare a bisericii din SUA, care l-au acuzat ani de zile că „a diluat” doctrina bisericii, au văzut noile declarații ca o inversare a învățăturilor bisericești.

Papa Francisc are tendința de a face astfel de observații publice, fapt care îi provoacă atât pe susținătorii, cât și pe criticii săi. Remarcile sale din documentar sunt susceptibile să genereze exact felul de discuții pe care Papa a încercat să le promoveze în mod repetat cu privire la aspecte considerate cândva interzise în războaiele culturale ale bisericii.

„Declarația papei contrazice în mod clar învățătura îndelungată a Bisericii Catolice despre uniunile între persoane de același sex”, a spus episcopul Thomas Tobin de Providence, adăugând că ele trebuie clarificate.

Papa a schimbat deja drastic tonul bisericii în ceea ce privește problemele legate de homosexualitate, dar nu a schimbat politica sau doctrina Bisericii Catolice. Preotul Antonio Spadaro, apropiat al suveranului, a declarat că remarca „nu afectează în niciun fel doctrina”.

Vaticanul și aliații săi au pus public la îndoială ideea că declarațiile au fost făcute pentru documentar, afirmând că pontiful le-a spus de fapt unui jurnalist mexican într-un interviu acordat la Vatican în mai 2019. Regizorul documentarului, Evgeny Afineevsky, a declarat pentru The New York Times că Papa a făcut aceste remarci pentru documentar, însă anterior spusese că nu-și mai amintește.

Predecesorii lui Francisc în scaunul pontifical și-au exprimat opoziția față de uniunile civile, care, fără a implica o căsătorie religioasă, presupun totuși drepturile patrimoniale (incluisv la moștenire) pe care le au doi soți care trăiesc și muncesc în comun. În 2003, sub pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea, Congregația pentru Doctrina Credinței a emis un document în care se arăta că: „Biserica ne învață că respectul față de persoanele homosexuale nu poate duce în niciun fel la aprobarea comportamentului homosexual sau la recunoașterea legală a uniunilor homosexuale”.

Analiza intregrală New York Times

Sursă foto: Nacho Arteaga/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday