Cu mai mult de un milion de voturi prin corespondență încă nenumărate, rezultatul preliminar părea să reflecte o revenire a republicanilor în suburbiile New York, unde au mai avut în trecut fiefuri, în special în Long Island. Le-au pierdut în 2018, dar acum par să recupereze districtele în care scorul era mai strâns, din toată țara, în condițiile în care o parte a candidaților republicani au încercat să se distanțeze de președintele Trump, dar au rămas agățați de mesajul acestuia de “lege și ordine”.

Strategia s-a dovedit în multe locuri câștigătoare, republicanii acuzându-i pe democrați de abandonarea forțelor de ordine în fața unui “radicalism progresist”. De exemplu, într-unul dintre districtele din New York, candidații democrați au fost atacați cu add-uri în care oameni îmbrăcați în uniformele sindicatului polițiștilor îi acuzau că ies la marșuri pentru tăierea fondurilor poliției și au fost numiți cop haters (oameni care urăsc polițiștii). Campania pare să fi avut succes.

Strategii similare au fost folosite atât de Donald Trump cât și de candidații republicani din toată țara, iar democrații, inclusiv fostul vicepreședinteJoe Biden, au ezitat inițial să respingă aceste acuzații.

“Există o linie foarte fină care separă alegătorii republicani de cei democrați din suburbii, dar se pare că reforma eliberării pe cauțiune (adoptată deja) și acuzațiile generale aduse forțelor de ordine a fost ultima dintr-o serie de probleme, în 2020”, a declarat Joseph Borelli, consilier în Staten Island.

“Este posibil ca democrații să nu fi reușit să contureze o platformă clară, dincolo de apelul la alegătorii moderați să dea un vot împotriva domnului Trump”, a comentat Bruce Gyory, un strateg al democraților.

Pentru Senat mai sunt de numărat voturile pentru patru locuri din două state, iar scorul prefigurat până acum indică egalitate – 48 la 48. În Camera Reprezentanților, republicanii și-au securizat până acum 190 de locuri, iar democrații 204, dar au nevoie de 218 pentru a avea majoritate.

Analiza integrală New Yorh Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday