În noiembrie și decembrie anul trecut, fostul președinte și Partidul Republican și-au îndemnat alegătorii să-i susțină financiar pentru a avea resurse ca să reușească să dovedească faptul că rezultatul alegerilor a fost fraudat. Susținătorii au adunat aproape un sfert de miliard de dolari, însă, conform NY Times, echipa de campanie a lui Trump a folosit numai o mică parte, pentru a angaja avocați și a plăti întocmirea de documente. În schimb, cel puțin 175 de milioane de dolari au fost puși deoparte, în ciuda faptului că Trump și partidul încă lansează acuzații că rezultatul votului a fost manipulat.

Peste două milioane de donații au fost strânse de pe 24 noiembrie (după aflarea rezultatului alegerilor) până la sfârșitul anului trecut. Numărul de donații a început să scadă dramatic după data de 14 decembrie, când Colegiul Electoral a certificat victoria lui Joe Biden, arată New York Times. Dacă în primele două săptămâni ale lunii decembrie s-au strâns 2,9 milioane de dolari, în următoarele două s-au adunat numai 1,2 milioane. 

După ce Colegiul Electoral s-a pronunțat asupra rezultatului alegerilor prezidențiale, discursul echipei Trump s-a mutat pe cei doi republicani care, dacă ar fi câștigat, ar fi obținut majoritatea în Senat pentru partidul lor. De această dată, bani au venit de la companii petroliere precum Chevron și Valero sau de la Institutul american al Petrolului, care se temeau că democrații ar putea schimba legislația în domeniul exploatării, dacă obțin majoritatea în Senat. Însă în final, cei doi republicani au pierdut.

Cea mai mare sumă de bani cheltuită după alegeri a fost alocată în cadrul unei campanii de relații publice, care să vină în ajutorul imaginii președintelui și să-i facă, în continuare, pe alegătorii săi să doneze. Peste 50 de milioane de dolari s-au dus pe reclame în mediul online, mesaje sau o televiziune de campanie. Numai zece milioane au însumat cheltuielile de ordin legal, potrivit unor declarații scrise înaintate către Comisia Electorală Federală și analizate de jurnaliștii NY Times.

O sumă însemnată se află acum în conturile unui comitet politic (PAC), lansat după alegeri, denumit Save America. Cu acești bani, Trump are de unde plăti agențiile de publicitate, costurile de deplasare și acțiunile de campanie viitoare. PAC are în conturi 31 de milioane de dolari și încă 40 de milioane, depozitate într-un cont bancar asociat, care urmează să fie transferați.

Cei mai mulți susținători au ales să doneze online, mai scrie NYT. Totodată, 12 donatori tradiționali au dat câte 25 de mii de dolari, între care și Ordinul Național Frățesc al comitetelor poliției, al cărui lider declară că nu înțelege de ce banii încă n-au fost cheltuiți pentru a susține acțiunile legate de rezultatul alegerilor. Un donator din Florida a alocat chiar o sumă de șase cifre.

Au existat anumite decontări pentru firmele de avocatură angajate de echipa lui Trump: 63 de mii de dolari i-au revenit lui Rudy Giuliani, pentru deplasările din luna decembrie, 1,6 milioane către Kasowitz Benson Torres, peste 500 de mii de dolari către Jones Day și circa 600 de mii către Dechert. Iar acestea sunt doar câteva dintre plățile efectuate de echipa Trump.

Comitetul Național al Partidului Republican a încheiat 2020 cu peste 80 de milioane de dolari în conturi bancare și are dreptul și la o cotă-parte din alte 63 de milioane de dolari, aflate în conturi la care are acces și Trump.

Sursa: NYTimes

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday