În data de 24 februarie, Donald Trump scria pe Twitter, despre coronavirus, că este „sub control” în Statele Unite. A adăugat chiar și o observație pentru investitori: „Bursa începe să arate foarte bine pentru mine”. Mai devreme în acea zi, un consilier economic al președintelui spunea unui grup de politologi conservatori că nu se poate estima efectul pandemiei asupra economiei. Mulți dintre cei prezenți au înțeles că Administrația Trump nu deținea controlul asupra situației și că ar trebui să-și ia măsuri de precauție. 

Un alt oficial, directorul Consiliului Economic Național al SUA, a declarat la CNBC că “s-a reușit limitarea virusului în SUA”. Totuși, după acest interviu, le-a transmis celor apropiați Partidului Republican un mesaj mult mai ambiguu că “am limitat acest virus până astăzi, dar acum nu mai știm în ce stadiu este”. Un consultant financiar care a asistat la discuție privată a notat declarațiile, iar acestea au ajuns ulterior și la investitorii de pe piețele financiare. Aceștia au înțeles că, de fapt, această diferență dintre declarațiile publice și cele private ale oficialilor nu fac decât să dea un semnal pentru donatorii republicanilor. 

Investitori care au aflat de aceste discuții spun că este o practică în beneficiul “donatorilor de elită”, care au avut timp să acționeze și să parieze pe scăderea burselor, într-un interval de câteva zile în care întreaga lume încerca să înțeleagă ce este coronavirusul.

Autoritățile americane investighează acum tranzacțiile financiare făcute în februarie de către unii senatori republicani. Unii au vândut acțiuni sau au mizat pe scăderea acestora în acea perioadă. Totuși, nu este clar încă sau este prea devreme de aflat dacă prin aceste declarații private a fost cumva încălcată legea, întrucât acestea erau formulate suficient de ambiguu pentru a nu-i putea învinui pe apropiații lui Trump de implicare directă.

Analiza integrală: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday