Solicitările de a opri eliberarea de vize turistice rușilor sunt în creștere în Uniunea Europeană de săptămâni întregi. În timp ce state precum Estonia sunt hotărâte să-i țină departe pe turiști, altele, precum Germania, sunt mai reticente în a face acest lucru. Comisia Europeană se așteaptă ca interzicerea vizelor să ridice probleme de ordin juridic și umanitar, în special în cazul disidenților ruși.

Turiștii ruși se confruntă cu obstacole atunci când vizitează blocul comunitar, deoarece aeronavelor rusești le este interzis să intre în spațiul aerian al UE și invers. Prin urmare, în ultimele luni, mulți au călătorit în state din apropierea UE, cum ar fi Finlanda, statele baltice și Polonia, din care pot ajunge în alte țări prin intermediul vizelor Schengen obținute anterior izbucnirii războiului.

Finlanda, în special, care are cea mai lungă graniță terestră cu Rusia dintre toate statele UE, plănuiește să limiteze numărul de vize eliberate rușilor de la 1 septembrie, deoarece rușii pot intra în continuare în Finlanda cu vizele emise de alte țări UE din Spațiul Schengen. În prezent, două treimi dintre ruși trec în Finlanda cu vize eliberate de alte țări UE. 

Aeroportul internațional Helsinki-Vantaa a devenit un centru cheie de tranzit pentru turiștii ruși, care au acaparat parcările aeroportului cu sute de mașini de lux marca Porsche, Bentley sau Mercedes Benz. “Ungaria, Spania, Italia, Austria, Grecia eliberează în mod normal vizele rușilor și se numără, în general, printre primele țări emitente în fiecare an”, a declarat Mert Şaşıoğlu, un oficial al poliției de frontieră. 

Miniștrii de externe ai UE urmează să discute săptămâna viitoare o interdicție a vizelor la nivel regional pentru cetățenii ruși. Unele state membre ale UE, mai ales cele din Est, au reușit deja să restricționeze accesul rușilor la vize și, în unele cazuri, au suspendat vizele turistice pe termen scurt. Acesta este cazul Estoniei, care permite accesul rușilor în țară doar dacă dețin o viză valabilă, locuiesc în țară sau au rude care locuiesc acolo. Și Lituania a încetat în mare măsură să mai elibereze vize cetățenilor ruși. Autoritățile lituaniene susțin extinderea acestor restricții în toate statele UE, la fel și cele din Polonia.

În Letonia, rușii pot intra în țară doar pentru a participa la înmormântarea unei rude apropiate, iar în Cehia accesul cetățenilor ruși și bieloruși este strict interzis. Alte state, precum Danemarca și Olanda mai acordă vize pentru turiștii ruși doar în cazuri de urgență.

Surse: DW, Business Insider, The Guardian

Sursă foto: Alenmax | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday