Cel puţin un miliard de doze de vaccin anti-Covid au fost injectate în 207 de ţări sau teritorii, conform unei analiza AFP, citate de France 24. Mai mult de jumătate dintre acestea au mers în trei țări: SUA (225 milioane), China (216 milioane) şi India (138 milioane). În țările Uniunii Europene au fost distribuite până acum 140 de milioane de doze și au fost utilizate 119 milioane.

În ciuda dificultăților de aprovizionare și a reticenței unei părți a populației planetei, campania de vaccinare împotriva coronavirusului este una fără precedent, prin amploare. Există în continuare discrepanțe uriașe între țările dezvoltate și cele mai sărace, care nu au acces la vaccinuri, dar acestea sunt considerate soluția pentru a ieși din criza epidemiologică indusă de Coronavirus.

Pe fondul apariției unor noi variante de Covid și a creșterii numărului de infectări, întreaga planetă încearcă să vaccineze cât mai multe persoane, până la următorul val care, cel mai probabil, va fi indus de o nouă tulpină, rezistentă la actualele vaccinuri.

În cele mai sumbre zile ale pandemiei, ideea de a crea și a autoriza chiar și un singur vaccin eficient împotriva virusului părea departe de a fi realizată. Totuși, oamenii de știință, cu ajutorul injecțiilor financiare de miliarde de dolari din fonduri publice, au reușit să folosească tehnologia ARN mesager, care accesează celulele umane și care are avantajul de a putea fi reproiectată rapid. 

“În mod normal, durează între cinci și zece ani să produci un nou vaccin”, spunea președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen Parlamentului European în februarie. Experții au reușit să creeze vaccinul în zece luni, ceea ce s-a dovedit un succes științific fără precedent.

După ce testele au demonstrat o eficacitate a acestora de până la 95%, atenția a fost îndreptată către coșmarul logistic de a produce, stoca, livra și administra vaccinurile. Deși campaniile de vaccinare au mers greu în unele state, națiunile s-au mobilizat până la a transforma catedrale, stadioane și chiar parcuri de distracție în centre de vaccinare.   

Liderii lumii, de la președintele american Joe Biden, la Regina Elizabeta și la Papa Francisc, au fost, la rândul lor, vaccinați, pentru a da tuturor un exemplu de încredere. Astfel, puținele state care au început rapid vaccinarea și au reușit să atingă procente de imunizare de 40-50% (Israel, SUA, Marea Britanie) înregistrează deja o scădere a numărului de infectări și de decese asociate Covid și experimentează întoarcerea treptată la un stil de viață mai apropiat de cel anterior pandemiei. 

Cu toate acestea, dezinformarea, reacțiile adverse legate de apariția unor cheagurile de sânge după administrarea vaccinului, în special al celui AstraZeneca, și planul de introducere a pașapoartelor de vaccinare, au creat controverse și frustrări în rândul populației. 

Sursă: France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday