Pentru prima dată în Polonia, țară în care Biserica Catolică este o instituție fundamentală, considerată și un stâlp al rezistenței împotriva comunismului, oamenii protestează în lăcașurile de cult, după ce Curtea Constituțională a interzis aproape total avorturile. Criticii Bisericii Catolice susțin că aceasta exercită prea multă influență asupra politicii guvernamentale.

Protestele față de înăsprirea legislației privind avortul nu sunt ceva nou în Polonia, dar niciodată protestatarii nu au intrat în biserici pentru a-și manifesta protestul sau pentru a întrerupe slujba. Săptămâna trecută 20 de persoane au organizat un protest în fața altarului unei biserici din Poznan (localitatea din care au pornit revoltele muncitorilor din 1956), cu bannere și lozinci, iar preotul a întrerupt Liturghia.

Mai multe biserici, inclusiv Catedrala din Varșovia, au fost vandalizate, protestatarii scriind lozinci precum „Avortul este okay” și „Avort fără frontiere”. În Poznan și într-o suburbie din Varșovia au fost profanate statuile Papei Ioan Paul al II-lea, gestul fiind cu atât mai puternic cu cât acesta este considerat un adevărat sfânt național de către mulți polonezi.

Mai multe grupări de extremă-dreapta au declarat că vor crea „o gardă națională” prin care să „apere bisericile de grupările de extremă-stânga”. Șeful unei asociații naționaliste radicale (Marșul Independenței) a catalogat protestele ca fiind “o revoluție neo-bolșevică”. La protestele de luni seara poliția a păzit intrarea într-o biserică din Varșovia, după ce mai mulți protestatari s-au adunat acolo cu fluiere și tobe.

Mai mulți reprezentanți ai grupării de extremă-dreapta au stat însă în spatele ofițerilor de poliție, „cu scopul de a proteja biserica” și au susținut că vor să fie activi oriunde, ca parte a „gardei naționale”. Dar acțiunile acestei grupări nu sunt neapărat întâmplătoare, căci liderul partidului de guvernământ și-a îndemnat susținătorii “să apere bisericile națiunii”.

Pe de altă parte, Arhiepiscopul Poloniei a făcut apel la calm și respect pentru biserici: „Este o obligație morală a fiecărui creștin să ia măsuri pentru a înceta un conflict, nu pentru a-l intensifica”.

Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea polonezilor s-au pronunțat în repetate rânduri împotriva înăspririi legislației privind avortul, care era deja restrictivă. Amintim că, într-o declarație din 2018, și Papa Francisc a condamnat inclusiv avortul făcut în cazurile de malformații genetice. „În ultimul secol toată lumea a fost scandalizată de ce făceau naziștii pentru a purifica rasa. Astăzi, facem același lucru, cu mănuși albe”, spunea Suveranul Pontif.

Surse alternative: Deutsche Welle, BBC, Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday