Până acum numai un sfert dintre cereri au fost procesate, iar autoritățile urmează să mai aprobe alte 136 de mii. 192 de mii au fost deja respinse, pentru că persoanele aveau venituri mai mari decât pragul maxim prevăzut.

Situația a creat o dezbatere politică aprinsă, Partidul Popular (de opoziție) care a votat favorabil proiectul, critică acum guvernul pentru „haosul din administrație, care a pedepsit mii de familii vulnerabile” și îl acuză că a întârziat plata altor ajutoare. Executivul susține că va face cât mai repede plățile importante, întârzierile fiind limitate pe cât posibil. Ministrul spaniol al Securității Sociale a dat asigurări că toate cererile vor fi soluționate.

Măsura a fost adoptată în iunie, și prevede susținerea financiară a celor mai săraci spanioli, prin asigurarea unui venit minim lunar cuprins între 461 și 1.015 euro, în funcție de numărul membrilor familiei. Autoritățile au estimat că sunt 2,3 milioane de persoane în această situație. 

Această politică antisărăcie era una din prioritățile guvernului spaniol minoritar încă dinainte de pandemie, însă situația actuală a accelerat adoptarea ei. Executivul se așteaptă anul acesta la o scădere a producției de 11,2% la finalul anului, în timp ce FMI a înaintat o cifră de 12,8%.

Analiza completă pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday