După ce a vaccinat deja mai mult de jumătate din populație, Israelul a lansat săptămâna trecută o aplicație care certifică dacă un cetățean a fost sau nu vaccinat împotriva Covid-19, dar și dacă a dezvoltat un număr mai mare de anticorpi pentru că a avut boala. Acesta dă titularului acces la sălile de sport, hoteluri, teatre și concerte, iar restaurantele și barurile urmează să fie incluse și ele, săptămâna viitoare, în proiectul “Permisul verde”. Doar în mall-uri și muzee vor avea acces nelimitat și cei care nu sunt vaccinați sau nu au anticorpi.
Adoptarea unei politici vădit discriminatorii pentru cei care refuză vaccinarea permite revenirea la o viață normală, dar a provocat și proteste față de permisele verzi care “creează o nouă ierarhie în societate”. O dezbatere despre moralitatea programului s-a iscat în jurul deciziei parlamentului de a da acces autorităților locale la identitatea persoanelor nevaccinate, pentru desfășurarea unor campanii țintite de vaccinare.
Țările UE și Marea Britanie încă analizează dacă vor adopta sau nu certificatele de vaccinare anti-Covid, având în vedere și procesul mic de persoane vaccinate, spre deosebire de Israel, dar și discriminările pe care acestea le creează. Sistemul “Permisului Verde” israelian este similar cu o propunere anunțată de guvernul britanic săptămâna trecută. Acesta susține de asemenea utilizarea unei aplicații de mobil care să comunice automat statusul de vaccinare al unei persoane, la intrarea în restaurante, baruri sau alte locuri publice. Premierul Boris Johnson, a recunoscut însă “există probleme etice în impunerea de către guvern a unei astfel de măsuri”.
Analiza completă pe The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.