O prăbușire a numărului de nou-născuți în economiile industrializate în urma unei pandemii sau a unei crize economice – cum ar fi Marea Depresiune din 1930 sau criza petrolului din 1973 – nu este de obicei o surpriză pentru demografi. Părinții potențiali sunt de obicei anxioși cu privire la securitatea locului de muncă și cu capacitatea lor de a-și susține familia. Experții spun că de data aceasta, față de crizele precedente, scăderea este mult mai mare, pe fondul temerilor legate de sănătate și de securitatea familiei.

Institutul național de Statistică din Franța a fost unul dintre primele care au publicat cifrele privind numărul de copii născuți în ianuarie, la nouă luni după ce țara a fost afectată de prima carantină, iar datele provizorii arată un declin major – cu 13% mai puține nașteri decât în ianuarie 2020. Pentru Franța, o țară care a avut în mod tradițional cea mai mare rată a fertilității din UE, raportul a marcat cel mai mare declin de la finalul anilor 70.

Datele preliminare arată, de asemenea, scăderi accentuate ale numărului de nașteri în Spania (cu 23% în ianuarie) și Italia (o scădere de aproape 22% în decembrie față de anul anterior), două țări care se confruntau oricum cu îmbătrânirea accentuată a populației. Datele indică tendințe similare și în Marea Britanie și SUA. 

Institutul de Statistică din Italia a legat datele și de scăderea numărului de nunți, pe fondul pandemiei, procentul fiind mai mic cu 50% față de rata obișnuită. Și în Franța numărul de nunți a scăzut cu 35% în 2020.

Financial Times scrie că există și excepții. Pandemia pare să fi declanșat o ușoară creștere a numărului de nașteri în Olanda și Finlanda, țări care erau pe un trend negativ în perioada anterioară pandemiei. 

În România, datele privind evoluția numărului de nașteri din primele luni ale anului 2021 nu au fost publicate încă, dar în decembrie, la nouă luni de la declanșarea pandemiei, numărul nașterilor a fost similar (chiar în ușoară creștere) celor din luna decembrie a anilor precedenți.

Surse alternative: Financial Times, INS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday