Foto: Alexandria Ocasio-Cortez și Bernie Sanders, cei mai reprezentativi membri ai aripii de stângă din Partidul Democrat american.

La mai puțin de 48 de ore de la închiderea urnelor, congresmenii democrați au făcut o teleconferință care s-a transformat într-o aprinsă dezbatere. Alexandria Ocasio-Cortez, unul dintre cei mai de stânga parlamentari democrați (aflată la primul mandat) a fost acuzată că a speriat electoratul cu „politici socialiste” cum ar fi „Medicare for all”, un program de sănătate care „ar elimina efectiv asigurările private de sănătate din SUA”.

Tensiunile pun sub semnul întrebării nu numai modul în care Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților și șeful Partidului Democrat, va împiedica luptele interne, ci și modul în care Joe Biden, care s-a definit drept un centrist, va echilibra interesele atât de diferite ale progresiștilor de stânga ​​și cei de centru, mai conservatori, în cadrul propriului său partid. Aceștia au fost sub un armistițiu pe perioada electorală, fiind cu toții de acord că Donald Trump trebuie învins, dar pe mai departe, Biden va avea nevoie de voturile tuturor pentru a-și putea trece reformele prin cele două camere ale Congresului.

Nancy Pelosi a spus că dezbaterile interne demonstrează „dinamismul frumos” al Partidului Democrat și că diferența de opinii este „sănătoasă”. 

Alexandria Ocasio-Cortez spune că deși este acuzată de rezultatele slabe, adevărata problemă stă în faptul că centriștii nu sunt „adaptați lumii digitale”. Matt Bennett, co-fondator al centrului Democrat Third Way a respins acest argument, arătând că alegătorii din zonele suburbane și rurale sunt foarte diferiți de progresiștii lui Ocasio-Cortez. Aceștia aduc ca argument faptul că și Președintele Obama a fost etichetat ca fiind marxist radical pe tot parcursul președinției sale și totuși a reușit cumva să câștige Florida. 

Analiză integrală pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday