Potrivit Financial Times, Germania va da din nou tonul extinderii carantinei naționale (care expiră pe 10 ianuarie), la fel cum s-a întâmplat și la mijlocul lunii decembrie. Cel mai probabil, noul termen va fi finalul lunii ianuarie, toate guvernele din Europa fiind preocupate de răspândirea variantei mutante, mai contagioase, a coronavirusului.

“Cifrele sunt pur și simplu mult prea mari. Oricât de greu este, trebuie să rămânem consecvenți și să nu riscăm să renunțăm prea devreme”, a spus Markus Söder, premierul Bavariei, după o ședință cu șefii celor 16 landuri. Numărul de noi cazuri de coronavirus din Germania a scăzut după recordurile înregistrate înainte de Crăciun, dar rata de infectare săptămânală se ridică la peste 140 de cazuri la 100 de mii de locuitori, aproape triplu de nivelul la care autoritățile sugerau că relaxarea restricțiilor ar fi sigură. În același timp, numărul deceselor din decembrie a dublat numărul total al deceselor înregistrate în Germania de la începutul pandemiei.

În Marea Britanie, unde rata la șapte zile se ridică la aproape 400 de infecții la 100 de mii de locuitori, prim-ministrul Boris Johnson a sugerat că guvernul ar trebui să impună măsuri mai stricte și să amâne redeschiderea școlilor. 

În Franța autoritățile au extins  intervalul în care circulația este interzisă, de la ora 18 la 6 dimineața, pentru 15 zone, în care incidența cazurilor de coronavirus este crescută. De asemenea, guvernul a amânat redeschiderea muzeelor ​​și cinematografelor, promisă pentru 7 ianuarie, în timp ce restaurantele și barurile rămân închise.

În Irlanda, oficialii din domeniul Sănătății au avertizat că virusul “a scăpat de sub control”, iar vicepremierul Leo Varadkar a spus că restricțiile suplimentare nu pot fi excluse. “Cred că situația este foarte alarmantă. Putem vedea cum numărul spitalizărilor crește într-un ritm rapid.Trebuie să închidem robinetul. În acest ritm vom întâmpina mari dificultăți mai târziu în ianuarie”, a spus vicepremierul. Irlanda a raportat duminică un record de 4.962 de cazuri zilnice.

Extinderea măsurilor de carantină, impuse de sărbători în întreaga Europă, vine pe fondul unor critici dure cu privire la gestionarea de către UE a achiziției și distribuției de vaccinuri. În timp ce SUA a administrat peste 4 milioane de doze de vaccinuri Covid-19 și Marea Britanie a depășit 1 milion, Germania a administrat abia 238 de mii, iar Franța a injectat doar aproximativ 350 de persoane.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday