“Corporațiile își investesc capitalul în surse cu venituri fixe de foarte bună calitate, pe termen scurt, și sunt dispuse să accepte o rată de rentabilitate relativ scăzută. Nu cred că este cazul de a investi capitalul corporației într-o sursă riscantă, cum ar fi Bitcoin, unde corporațiile ar putea experimenta scăderi semnificative”. a declarat Jerry Klein, director general la Treasury Partners, o firmă de administrare a investițiilor din New York.

Luna trecută, Elon Musk, șeful Tesla, a investit în bitcoin 1.5 miliarde de dolari din banii de rezervă ai companiei sale. Deși acțiunile companiei au crescut cu mai mult de 1%, iar prețul Bitcoin a părut să atingă maxime istorice, experții în managementul trezoreriei corporative consideră că investiția nu are aproape niciun sens.

Foarte puține companii și-au plasat banii de rezervă în Bitcoin. Printre primele companii care au făcut acest pas s-a numărat și cea care deține site-ul de comerț electronic Overstock, care ultima dată raporta că are două milioane de dolari în bitcoin.

Compania americană de software MicroStrategy a făcut, anul trecut, o mișcare bine planificată pentru a investit tot capitalul de rezervă al firmei în Bitcoin. În urmă cu o săptămână, compania a spus că a investit, în total, aproximativ un miliard de dolari în Bitcoin și că această investiție i-a adus aproximativ trei miliarde de dolari. Michael Saylor, directorul executiv, a descris investiția ca fiind o “a doua strategie” de creștere pentru compania sa. 

Pentru Tesla, cu o valoare de piață de peste 800 de miliarde de dolari, investițiile în criptomonede nu pot fi catalogate ca o “a doua strategie”. Sprijinul susținut arătat de Musk pentru Bitcoin și alte monede digitale i-a adus deja un număr de urmăritori în lumea monedelor digitale. Tesla a mai spus că va începe în curând să accepte asemenea plăți, în mod limitat.

În timp ce entuziasmul lui Musk pentru Bitcoin poate însemna o creștere a profiturilor pe termen lung, acesta aduce riscuri imediate. Unul este rentabilitatea raportată a companiei, Tesla a spus că își va trata capitalul digital ca pe un activ necorporal (fără valoare fizică) cu valoare pe termen lung, cum sunt fondurile comerciale. Ca atare, va trebui să-și reevalueze valorile Bitcoin în mod regulat și să ia orice scădere a valorii ca un compromis. Orice creștere a valorilor, pe de altă parte, nu poate fi transformată imediat în profit, ci numai atunci când Tesla vinde deținerile, în conformitate cu standardele contabile din SUA.

Variațiile trimestriale de profit ale Tesla sunt deja puternic influențate de sumele pe care le realizează din vânzarea de certificate verzi. Tesla a declarat, totodată, că în consiliul său au fost autorizate achiziții de aur și alte bunuri digitale.

Valorile Bitcoin au fluctuat puternic în ultimele 12 luni. În cea mai grea perioadă a monedei virtuale, din martie anul trecut, prețurile au scăzut cu până la 63% față de maximele atinse cu doar câteva săptămâni mai devreme. Criptomoneda a crescut de atunci și a atins valori de zece ori mai mari, față de minimele de anul trecut, fiind cotat, în prezent, la 47.492 de dolari per Bitcoin.

Analiza completă pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday