Când președintele Joe Biden a cerut săptămâna trecută serviciilor secrete americane să intensifice eforturile pentru a determina originile Covid-19, a reușit să relanseze teoria conform căreia SARS-CoV-2 ar fi fost “scăpat” de la Institutul de Virologie din Wuhan. Noțiunea era considerată o teorie a conspirației atunci când Donald Trump a făcut prima oară această afirmație.

Biden a spus că serviciile secrete americane s-au concentrat în jurul a două scenarii: virusul fie a apărut în mod natural, fie a fost rezultatul unui accident de laborator. Autoritățile au declarat că există mai multe motive pentru care administrația Biden a fost dispusă să divulge public o teorie pe care democrații o respinseseră inițial, dar un factor crucial îl reprezintă pierderea mandatului de către Trump, care a învinuit China pentru a devia atenția de la modul dezastruos în care administrația sa a gestionat pandemia.

Administrația Biden a studiat un munte de dovezi tulburătoare cu care ne-am confruntat în ultimele luni ale administrației Trump”, a spus David Asher, care a condus o anchetă a Departamentului de Stat asupra originilor Covid, “iar dovezile te lasă cu gura căscată. Și, după cum au remarcat, investigația trebuie continuată”.

Cu câteva zile înainte ca Biden să depună jurământul, Departamentul de Stat a emis o notă informativă despre institutul Wuhan, în care se arată că mai mulți cercetători au avut simptome asemănătoare Covid încă din noiembrie, înainte ca primul caz să fie făcut public. În martie, Asher a declarat public că unii angajați din Wuhan erau atât de bolnavi încât au fost spitalizați. De asemenea, se arată că institutul a lucrat în secret cu armata chineză. Însă nu toți oficialii au luat afirmația în serios, acuzându-l pe Mike Pompeo, secretar de stat la acea vreme, că are tendința de a politiza informațiile. De asemenea, atenția era în acele zile concentrată pe revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Am presupus că acea notă informativă nu va apărea imediat în presă. Am vrut să analizăm informațiile, astfel încât oamenii să poată lua în calcul aceste fapte atunci când tensiunile și fibrilația momentului au scăzut”, a declarat David Feith, un fost oficial al departamentului de stat care a fost implicat în comunicare.

Într-o scrisoare către jurnalul Science, un grup de 18 oameni de știință de renume mondial au afirmat că ambele teorii sunt “viabile” și că ar trebui luate în serios, până când se obțin suficiente date. Aceștia au declarat că investigația recentă efectuată de Organizația Mondială a Sănătății în colaborare cu China nu a luat în considerare, în mod echilibrat și echitabil, ambele scenarii.

Și medicul Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a părut că regândește situația. Anul trecut, el afirma că datele științifice “indică cu tărie” faptul că virusul a apărut în mod natural, dar recent a spus că nu mai este “convins” de această ipoteză și că susține investigațiile în acest sens.

Financial Times relatează despre existența a două rapoarte care au evaluat originile Covid, încă de anul trecut. Acestea, împreună cu un al treilea raport al serviciilor de informații din acest an, l-au determinat pe Biden să spună săptămâna trecută că două treimi dintre cele 18 ramuri ale comunității de informații înclină spre scenariul conform căruia virusul este de origine naturală, în timp ce o treime înclină spre teoria unui virus produs în laborator.

Comunitatea, în ansamblu, este departe de a ajunge la orice lucru pe care l-am putea numi chiar și la o jumătate de concluzie”, a spus Paul Pillar, fost înalt oficial al CIA. “Faptul că multe dintre agențiile implicate nu au ajuns la un consens ne spune că sunt departe de orice lucru concludent”, a continuat acesta.

Analiza completă pe Financial Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday