Cheltuielile masive ale guvernelor pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor duce datoriile publice ale țărilor la un record de aproape 100% din producția economică globală (PIB-ul mondial) în acest an.

Fondul a declarat în ultimul său Monitor Fiscal că se așteaptă ca deficitele bugetare guvernamentale să sară de la 3,9% din PIB-ul global în 2019 la 12,7% .

În timp ce datoriile guvernelor vor egala producția omenirii, reluarea creșterii economice și ratele dobânzilor extrem de scăzute vor ajuta la diminuarea deficitelor bugetare primare, ceea ce înseamnă că veniturile strict din taxe vor reuși să acopere totuși cheltuielile curente.

Săptămâna trecută, FMI a sfătuit guvernele țărilor membre să profite de dobânzile mici pentru a investi în infrastructură. Potrivit estimărilor Fondului, o creștere cu 1% a investițiilor de acest fel ar putea impulsiona producția mondială cu 2,7%, creând între 20 și 33 de milioane de locuri de muncă.

Dar FMI a declarat că există o mare divergență între diferitele țări, cele avansate preluând cea mai mare parte a poverii datoriilor, în timp ce țările în curs de dezvoltare, mai sărace, se vor lupta mai mult cu ieșirea din recesiunea provocată de pandemie.

Între țările avansate, cea mai mare creștere a deficitelor publice o vor înregistra SUA (18,7%) și Canada (20%). Țările emergente, care au mai puține resurse, dar și o mai capacitate mai mică de împrumut își vor dubla și ele deficitele, dar până la o medie de aproximativ 11% din PIB.

Estimările economiștilor români arată că deficitul public al României nu va depăși anul acesta 10% din PIB.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday