Anul 2022 a adus o serie de noi probleme medicale, printre care cazurile de hepatită misterioasă la copii și mai apoi variola maimuței. Pe lângă acestea, au început să reapară o serie de viruși mai vechi precum poliomielita, despre care autoritățile din New York au anunțat că au descoperit-o în apa uzată. Un raport similar a fost emis și de autoritățile din Londra, primăvara aceasta, reamintește Insider.

De asemenea, au fost înregistrate numeroase cazuri de meningită în Florida, iar mai mulți nou-născuți au fost infectați cu un parechovirus fatal care este întâlnit și la anumite specii de animale. În Europa, difteria a revenit în mai multe state, iar cazuri de febră hemoragică Marburg au fost înregistrate în Ghana. În acest context, experții au concluzionat că ritmul de răspândire al focarelor infecțioase se accelerează, enumerând o serie de motive.

Printre acestea se numără mobilitatea persoanelor și a animalelor care este mult mai mare. De fiecare dată când cineva se urcă într-un avion, există un risc foarte mic ca această persoană să poarte ceva nou cu ea“, a declarat pentru Insider dr. Eric Rubin, redactor-șef al New England Journal of Medicine. Acest lucru este demonstrat și de experiența din 2021, când reducerea numărului călătoriilor a dus și la o stoparea a răspândirii virușilor. De asemenea, numeroase boli precum Ebola, HIV, MERS, SARS, gripa și variola maimuței, s-au transmis de la animale la oameni. 

Produsele de origine animală destinate consumului circulă dintr-o parte în alta a globului, iar Organizația Mondială a Sănătății a estimat în 2014 că 75% dintre agenții patogeni emergenți de astăzi își au originea în animale. Un alt motiv din care virușii se răspândesc mai repede este legat de problemele climatice. Conform unui articol din revista Nature, majoritatea agenților patogeni umani vor fi “agravați” de schimbările climatice. Din acest motiv chiar și bolile care provin de la insecte se răspândesc mai rapid.

Pandemia de coronavirus a dus la micșorarea alarmantă a ratei vaccinării copiilor pe glob, în general. OMS a spus că este cea mai mare scădere a vaccinărilor copiilor în aproximativ 30 de ani. În plus, pe întregul glob s-a produs un regres al vaccinării care are la bază dezinformarea. În acest context, era de așteptat ca anumite boli care fuseseră eliminate prin vaccin să revină, explică specialiștii pentru Insider. 

O parte a bolilor care se răspândesc acum în zonele dezvoltate existau cu mult timp înainte în zonele mai puțin dezvoltate, însă eradicarea lor nu a reprezentat o problemă luată în calcul la nivel mondial. Variola maimuței, de pildă, există de mult timp în Africa la fel ca Ebola, însă acum sunt boli care tind să se extindă tot mai mult spre America și Europa.

Un alt motiv pe care Insider îl aduce în discuție este percepția asupra bolilor pe care pandemia de coronavirus a lăsat-o asupra populației. Conform oamenilor de știință, în fiecare zi, pe glob, apare un nou focar. Pandemia de coronavirus a determinat însă o parte a populației să se informeze mai mult despre astfel de lucruri decât înainte, ceea ce duce adesea la panică, chiar dacă nu ar trebui. Oamenii de știință intervievați de Insider nu exclud faptul că există șansa unei noi pandemii în viitor, dar spun că soluția pentru a limita o astfel de situație este investirea în sistemele de sănătate publică, printre acestea numărându-se și apa potabilă, salubritate adecvată, vaccinuri și investiții în cercetare. 

Analiza integrală pe Insider

Sursa foto: Ralwel | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday