Uniunea Europeană ajunsese cu compania germană la un acord pentru achiziția a 225 de milioane de doze, dintre care 30 de milioane urmau să ajungă în Italia. Ulterior, pe lângă dozele pe care le comandase deja, UE urma să primească încă 180 de milioane în cazul în care testele se dovedeau sigure și eficiente.

Vaccinul CureVac ar fi urmat să joace un rol central, alături de cel al Pfizer/BioNTech, în campaniile de imunizare de pe continent. Înainte de a decide ce va face cu contractul semnat cu CureVac, Comisia Europeană trebuie “să aștepte încheierea studiilor și evaluării de către Agenția Europeană pentru Medicamente, deoarece contractul conține câteva clauze de reziliere legate de autorizarea EMA”.

Din momentul în care CureVac a anunțat că vaccinul pe bază de ARN mesager pe care-l dezvoltă are o eficiență de doar 47%, acțiunile sale s-au prăbușit cu peste 50%. Compania contractase și un împrumut de 75 milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții, ce viza dezvoltarea și producerea de vaccinuri. În același scop, și Germania a alocat 252 milioane de euro pentru CureVac în cadrul unui program al Ministerului Cercetării.

“Am sperat la rezultate mult mai bune, dar am constatat că este dificil să obținem o eficacitate ridicată când se răspândesc atât de multe tulpini de Covid”, a spus directorul Franz-Werner Haas, care a adăugat că “mai mult decât un obstacol, pare că ne confruntăm cu o situație fără întoarcere”. Totuși, acesta a adăugat că firma sa intenționează în continuare să obțină autorizația pentru vaccin.

Directorul companiei a mai precizat pentru Reuters că ia în calcul să permită ca rețeaua sa de producție a vaccinurilor anti-Covid să fie folosită de alte companii. CureVac a început dezvoltarea vaccinului în ianuarie 2020, în același timp cu laboratoarele BioNTech / Pfizer și Moderna. 

Surse alternative: La Stampa, Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday