În mod normal, perioadele de secetă s-ar fi înregistrat din zece în zece ani în regiunea Mării Mediterane, scrie DW în analiză, însă această perioadă de timp se înjumătățește. Omul are și el o influență, prin arderea cărbunelui, petrolului sau a gazelor naturale. Dar indicii că această vară va fi una secetoasă au apărut încă din lunile de iarnă, și ele mai “uscate“, sărace în precipitații.

În Italia, guvernul a declarat stare de urgență pentru cinci provincii din nord străbătute de râul Pad, provincii responsabile pentru circa o treime din producția agricolă pe un an. Nordul țării se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani. Executivul pregătește un fond de 36 de milioane de euro pentru a combate lipsa de apă.

Autoritățile locale au măsurat că nivelul râurilor Pad și Dora Baltea sunt de opt ori mai scăzute decât într-o perioadă obișnuită. Autoritățile din localitățile situate de-a lungul râului Sesia (regiunea Piemont) au interzis deja locuitorilor să își ude grădinile și livezile, astfel încât să rămână apă pentru irigarea culturilor de orez. 

Primăria din Verona nu mai permite localnicilor să își spele terasele, mașinile, să își umple piscinele sau să își ude grădinile pe timp de zi. Măsura este valabilă până la sfârșitul lunii august. În Milano, fântânile arteziene au fost oprite, iar în Pisa consumul de apă a fost restricționat la uzul casnic și igiena personală.

În Portugalia, în februarie activitatea hidrocentralelor a fost limitată la două ore pe săptămână, din cauza nivelului scăzut al apei în barajele de acumulare și a precipitațiilor foarte sărace. Decizia a fost luată pentru asigurarea consumului populației de circa 10 milioane de locuitori. La finalul lunii mai, potrivit măsurătorilor, seceta afecta 97% din teritoriul țării.

1.800 de ferme din sudul țării au fost forțate să-și înjumătățească cantitățile de apă consumate pentru irigarea culturilor. Ministrul Mediului a avertizat deja populația că în viitor vor trebui să se obișnuiască cu restricții sau costuri ridicate pentru apă.

În Spania, experții atrag atenția că procesul de deșertificare a terenurilor altădată fertile a accelerat. Potrivit meteorologilor, spaniolii trec prin cea mai caldă vară din ultimii 60 de ani. În anumite localități, în special în Catalonia, raționalizarea consumului de apă potabilă a fost adoptată încă din februarie. Potrivit DW, Spania este al treilea cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, iar cea mai mare parte a apei potabile este folosită în agricultură, iar nu consumată de populație.

În România, țară care nu este inclusă în analiza jurnaliștilor DW, ministrul Mediului a avertizat că peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice. A adăugat că cele 40 de lacuri de acumulare sunt la un grad de umplere de 68%.

Administrația Națională “Apele Române” (ANAR) a emis un comunicat de presă în care făcea apel la populație să folosească apa din rețea “rațional”, în scopuri menajere, nu și pentru udarea grădinilor sau umplerea piscinelor.

Analiza integrală DW

Sursa foto: Sophie Martin | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday