Analiștii Deutsche Bank spun că lumea intră în al șaselea superciclu structural al timpurilor moderne, pe care îl numesc ca fiind o eră a dezordinii, cel puțin pentru următorii zece ani. Se încheie astfel Era Globalizării, pornită în anii 80 și care a fost caracterizată de o creștere economică rapidă dar și de scumpirea proprietăților. Deși va fi declanșat de criza coronavirus, acest ciclu economic nu va fi determinat de acesta, ci de o serie de conjucturi politice:
- Tensiunile dintre SUA și China vor continua și se vor transforma într-o adevărată încleștare între culturi și interese;
- Uniunea Europeană este într-un punct crucial. Confuză până de curând, ea a făcut un pas important prin recenta adopare a Fondului de redresare, dar divergențele economice vor crește în epoca post-Covid
- Împrumuturi și mai mari pentru state și pentru corporații, pentru a putea susține economiile cu “bani din elicopter”
- Creșterea inegalităților, urmată de o reacție de răspuns, venită odată cu schimbarea generațiilor
Definiți ca tineri cu vârste între 22 și 38 de ani, millenialii reprezintă generația care va conta tot mai mult în viața economică și va influența prepoderent decizia politică, la nivel global, în deceniul de după criza coronavirusului. Analiștii Deutsche Bank consideră că aceștia au acumulat unele frustrări serioase în ultimii ani, atât la nivel politic (prin Brexit sau alegerea lui Donald Trump, acte politice decise în special de generațiile mai în vârstă) dar și la nivel economic, de vreme ce „viața nu devine mai favorabilă pentru un tânăr pe măsură ce el înaintentează în vârstă dar prețurile locuințelor, de exemplu, nu devin mai accesibile. De fapt, o problemă ce devine rapid motor politic este decalajul economic dintre generații”.
Milenialii, se mai arată în raportul Deutsche Banck, vor determina o schimbare a balanței de putere, ce ar putea include un regim de impozitare mai dur pentru proprietăți, pe venituri și pentru corporații, mai puțină protecție pentru pensionari și mai multe politici redistributive, care să mute nu între clase sociale ci între generații valorile economice.
„Noua” generație ar putea fi, de asemenea, mai tolerantă față de inflație, în măsura în care devalorizarea banilor va eroda povara datoriilor pe care noua generație le moștenește, mutând greutatea plății acestor datorii pe deținătorii de obligațiuni care tind să fie mai degrabă de partea generației mai în vârstă și a celor mai bogați.
„Epoca globalizării de la care ne luăm probabil la revedere a cunoscut cea mai bună creștere combinată a prețului activelor din orice epocă din istorie, cu randamente ale acțiunilor și obligațiunilor foarte puternice la nivel general. ”Age of Disorder” amenință valorile globale ridicate actuale, nu printr-o scădere a prețurilor ci “printr-o ieftinire a lor în special în termeni reali”, prin inflație, se mai arată în raportul Deutsche Bank.
Sursa: Deutsche Bank
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.