Șeful de cabinet al Casei Albe a făcut duminică o afirmație pe care presa americană a catalogat-o ca „neobișnuit de sinceră”, spunând că administrația nu intenționează să controleze criza coronavirusului. „Nu vom controla pandemia”, a spus Mark Meadows. Întrebat de ce administrația nu va face asta, directorul a răspuns: „Pentru că este un virus contagios”.

Afirmațiile lui Meadows vin în contextul creșterii masive a numărului de cazuri (85 de mii, vineri) și decese (aproape o mie de victime, zilnic). Meadows a ignorat în mod repetat întrebările cu privire la responsabilitatea administrației pentru combaterea răspândirii virusului. În schimb, într-un interviu la CNN, el a vorbit despre factori „atenuanți”, inclusiv realizarea unui vaccin și a unor noi terapii care ar putea reduce rata mortalității.

În ciuda crizei generate de un nou val și a cazurilor confirmate pozitiv chiar la Casa Alba, Mike Pence și Donald Trump au continuat mitingurile de campanie. Mike Pence a ignorat și recomandarea unei autoizolări timp de 14 zile (fiind contact direct)  și a refuzat să poarte întotdeauna mască în jurul altor persoane. 

Trump insistă în continuare că țara a depășit cea mai gravă parte a crizei. Vineri, la un miting din Florida a spus: „Intrăm în ultima curbă și ne apropiem de lumina de la capătul tunelului”. Sâmbătă, în Carolina de Nord, Trump a ironizat acoperirea mediatică a pandemiei, spunându-le suporterilor: „Porniți televizorul, Covid, Covid, Covid, Covid, Covid, Covid. Apropo, pe 4 noiembrie nu veți mai auzi de asta”.

Cele mai recente date de la Universitatea „Johns Hopkins” din Maryland arată că numărul total de cazuri confirmate în SUA este peste 8,5 milioane, iar focare au fost identificate în 36 de state. Experții estimează că SUA ar putea înregistra peste 300 de mii de decese până la sfârșitul anului.

Alegătorii s-au mobilizat deja, iar peste 60 de milioane de persoane au votat la scrutinul prezidențial. Experții se așteaptă la o prezență record, „poate chiar cea mai mare din ultimul secol”.

Surse alternative: The Guardian, New York Times, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday