Analiză CNN. Vladimir Putin folosește subiectul lansării noii rachete intercontinentale “Satan II” pentru a distrage atenția publică de la eșecurile Rusiei în războiul din Ucraina.

Președintele Rusiei a spus că lansarea cu succes a rachetei balistice intercontinentale (ICBM) “Sarmat”, supranumită “Satana II” în Occident și capabilă să lanseze mai multe focoase nucleare până în partea continentală a SUA, îi va face să se gândească de două ori “pe cei care încearcă să amenințe Rusia”.

Însă experții occidentali au descris testul ca fiind “zăngănitul sabiei nucleare” a lui Putin, spunând că amenințarea pentru SUA sau aliații săi este “extrem de scăzută” și sugerând că motivația reală a lui Putin a fost aceea de a distrage atenția publicului său de la recentele eșecuri militare ale Rusiei, cum ar fi scufundarea navei amiral din Marea Neagră, Moskva.

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că a lansat racheta Sarmat de la Cosmodromul de Testare Plesetsk din regiunea Arhangelsk din nordul Rusiei către o țintă din Kura, Peninsula Kamchatka, în estul îndepărtat.

Lansarea a fost cea mai mare de până acum pentru o rachetă care a fost testată pentru prima dată în decembrie 2017 și a fost de mult timp lăudată de Putin. El a menționat într-un discurs din 2018 că Sarmat face parte dintr-o serie de noi arme despre care a spus că ar face apărarea NATO “complet inutilă”.

Dar oficialii americani au minimizat comentariile lui Putin în 2018 și au avut o opinie similară după ultimul test. Aceștia au precizat că Moscova informase Washingtonul înainte de testul de miercuri, așa cum prevăd acordurile internaționale, și au spus că SUA au supravegheat lansarea.

Lansarea ar trebui văzută și în lumina recentelor eșecuri militare ale Rusiei și probabil că a fost folosită de Putin ca o distragere a atenției pentru publicul său intern, au spus analiștii. Din perspectiva rusă, războiul din Ucraina nu merge bine. Un conflict inițial preconizat de Moscova că se va încheia în câteva zile s-a întins acum până în cea de-a doua lună, cu eforturile rusești blocate de o rezistență ucraineană hotărâtă și calificată, precum și de probleme banale, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport, logistica necorespunzătoare și o dependență de recruți slab pregătiți.

Chiar săptămâna trecută, Rusia și-a pierdut unul dintre cele mai vizibile mijloace militare atunci când crucișătorul cu rachete ghidate Moskva s-a scufundat în Marea Neagră. Pierderea navei a fost o rușine pentru Moscova, care a recunoscut că nava a suferit un incendiu catastrofal, dar nu a confirmat afirmațiile ucrainene că ar fi fost lovită de rachete anti-navă.

Astfel de eșecuri importante l-au făcut pe Putin să aibă mare nevoie de știri militare pozitive pentru a hrăni audiența de acasă, iar lansarea de miercuri prevedea asta. În același timp, experții spun că obsesia Rusiei pentru arme spectaculoase cum ar fi Satan II, ascunde probleme mai profunde, din centrul armatei sale și amintește de propaganda germană din perioada nazistă. 

Armele-minune erau propaganda germană pentru a face să pară că Germania avea șanse să câștige războiul când lucrurile mergeau foarte prost. Aceste arme existau adesea… dar impactul lor a fost folosit pentru a distrage atenția poporului german”, spune Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews din Scoția. 

Dar în ceea ce privește situația de la fața locului din Ucraina, au spus analiștii, testul ICBM nu ar avea niciun efect practic. Este o armă strategică, concepută în esență pentru a lovi Statele Unite, așa cum a fost SS-18, predecesorul său din Războiul Rece.

Și chiar și atunci, cuvintele amenințătoare ale lui Putin ar trebui privite într-un context mai larg. La fel ca Rusia, Statele Unite au propriile ICBM, precum și submarine cu rachete balistice și bombardiere strategice cu capacitate nucleară, care s-ar dovedi un factor de descurajare puternic pentru Putin să folosească vreodată “Satan II”.

Cu toate acestea, spre deosebire de Rusia, SUA au făcut eforturi pentru a evita sporirea tensiunilor cu propriile programe de rachete. La începutul acestei luni, forțele aeriene americane au anulat un test programat al ICBM Minuteman III din acest motiv.

Analiza completă CNN

Folosim cookies