CNN a obținut documentul planului pentru crearea unei forțe militare a UE, numit “Busola strategică pentru securitate și apărare”, prezentat statelor membre în această săptămână, care schițează vag modul în care ar putea funcționa cooperarea la nivelul blocului. Noua strategie este departe de ideea conturată în 1999, care făcea referire la 60 de mii de soldați gata să fie dislocați în orice moment.

Principala prevedere este ca UE să obțină capacitatea de a desfășura rapid până la cinci mii de militari pentru a face față unor potențiale situații de criză. Întregul plan nu este gândit în scopul creări unei forțe permanente care să raporteze unui comandament de la Bruxelles, ci mai degrabă are în vedere înființarea unor trupe provenite din statele membre, care să răspundă unei misiuni specifice, comandată de la nivelul UE. Sarcinile ar putea varia de la misiuni de evacuare – precum a fost cea din Afganistan, la apărarea frontierelor – cum a fost recenta situație de la granița Poloniei cu Belarus, sau în misiuni umanitare.

Potrivit publicației, documentul descrie și necesitatea suplimentării cheltuielilor atât la nivel național, cât și la nivelul blocului, pentru achizițiile din domeniul apărării. Oficialii francezi, cei mai mari susținători ai planului, speră că “Busola strategică” să fie aprobată în martie, în timp ce Franța deține președinția rotativă a UE.

Deși oficial toate cele 27 de state membre sunt de acord cu planul, unele dintre acestea și-au exprimat îngrijorarea că trupele desemnate în echipele de desfășurare rapidă nu vor fi niciodată folosite, că acțiunea va fi respinsă prin veto și totul va sfârși într-o risipă de bani.

Haosul de la granița dintre Polonia și Belarus este cel mai recent incident care a făcut ca liderii de la Bruxelles să se gândească la ce ar trebui să facă Uniunea Europeană pe termen lung cu privire la securitatea sa internă. Însă situația de la granițele UE era deja tensionată, susținută de acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina. Crizele geopolitice recente, în special retragerea dezordonată a trupelor din Afganistan, au consolidat gândirea că blocul comunitar nu se poate baza în întregime pe Statele Unite sau pe NATO pentru protecție.

Analiza integrală la CNN.

Sursă foto: Denys Kovtun | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday