Imaginile din satelit arată fortificarea aerodromurilor și a bazelor din mai multe locații de-a lungul coastei arctice a Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Thomas Campbell, a spus că “Rusia renovează aerodromurile și instalațiile radar din epoca sovietică, construiește noi porturi și centre de căutare și salvare și își construiește flota de spărgătoare de gheață cu funcționare nucleară și convențională. De asemenea, își extinde rețeaua de sisteme de rachete de apărare aeriană și de coastă, consolidându-și astfel prezența în porțiuni cheie din Arctica“.

Experții în domeniul militar și-au exprimat îngrijorarea privind acțiunile Rusiei și consideră că imaginile obținute prin satelit indică faptul că armata rusă testează torpila Poseidon 2M39, care este alimentată de un reactor nuclear și este concepută pentru operațiuni desfășurate pe fundul mării. 

Dispozitivul poate provoca unde radioactive care “ar face zonele litoralului țintă nelocuibile timp de zeci de ani”. În noiembrie, un secretar adjunct de stat pentru securitate internațională a declarat că Poseidon este conceput pentru a “inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactivi”. 

Thomas Campbell a adăugat că, în noiembrie, Rusia a testat cu succes încă un nou tip de rachetă de croazieră hipersonică anti-navă “Tsirkon”. Tsirkon și Poseidon fac parte dintr-o nouă generație de arme dezvoltate de Moscova în 2018, ca parte a schimbărilor strategice. La vremea respectivă, oficialii americani au respins posibilitatea realizării noilor arme, despre care au afirmat că sunt din punct de vedere al tehnologiei îndepărtate și improbabile.

Acum, experții conchid că arma este “foarte reală”, pentru că imaginile demonstrează că se află în lucru. Șeful serviciului de informații din Norvegia a declarat pentru CNN că agenția sa a evaluat Poseidonul drept parte a unui nou tip de arme nucleare și că se află deja în faza de testare.

Încălzirea climatică a distrus linia naturală de apărare a Rusiei. Oficialii SUA și-au exprimat îngrijorarea față de aparenta încercare a Moscovei de a influența ruta maritimă a nordului – linia de circulația dintre Norvegia și Alaska, de-a lungul coastei de nord a Rusiei, până la Atlanticul de Nord.

Sursă alternativă: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday