Într-un discurs susținut în cadrul Forumului Economic Mondial, Xi Jinping a solicitat “solidaritate și cooperare, mai multe schimburi de informații și un răspuns global mai puternic” cu privire la vaccinurile Covid. Xi a subliniat succesul Partidului Comunist Chinez în abordarea pandemiei, dar acțiunile aparatului său de propagandă duce o luptă fără mănuși împotriva vaccinurilor Pfizer sau Moderna, administrate în SUA sau în țări europene.

CNN arată faptul că pentru statul comunist chinez lansarea unor vaccinuri proprii, atât pentru uz intern, cât și pe plan internațional, reprezintă șansa de a transforma coronavirusul dintr-un dezastru de reputație într-o victorie propagandistică. Totuși, promovarea dezinformării vaccinurilor ar putea avea repercusiuni majore, nu numai în SUA, ci și în China.

Luni, Global Times, un tabloid susținut de statul chinez, s-a folosit de moartea unui singur pacient din California pentru a pretinde fără dovezi că dozele de vaccin administrate erau periculoase. Experții din domeniul sănătății au spus în mod repetat că pot avea loc decese de coronavirus și după vaccinarea unei persoane, mai ales dacă nu a existat suficient timp pentru ca organismul să facă anticorpi, sau dacă persoanele sunt în vârstă și suferă de alte boli (cazul deceselor de la căminul de bătrâni din Norvegia), dar acest lucru nu înseamnă că respectivele decese au fost cauzate de vaccinul în sine. 

Global Times chiar a citat autoritățile sanitare din Placer, care au spus că resping legătura dintre moartea pacientului și vaccin, dar au contracarat aceste declarații cu cele ale unor experți chinezi necunoscuți, care susțin că vaccinurile cu ARN mesager sunt periculoase și pot avea riscuri necunoscute.

CNN scrie că organele de propagandă ale Chinei au dus în spațiul public teorii alternative despre originile pandemiei, inclusiv o afirmație potrivit căreia pandemia de COVID-19 a fost planificată și lansată dintr-un laborator al armatei SUA.

“În cazul în care Statele Unite respectă cu adevărat faptele, ar trebui să deschidă laboratorul biologic de la Fort Detrick și să ofere mai multă transparență unor aspecte precum bio-laboratoarele sale biologice de peste hotare”, a spus la un moment dat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez Hua Chunying.  Anterior, oficialii chinezi au sugerat (tot fără dovezi) că, chiar dacă pandemia ar avea originea în Wuhan, coronavirusul ar fi putut fi adus în oraș de soldații americani care au participat la Jocurile Mondiale Militare din octombrie 2019.

Totuși, multe din mesajele de propagandă par a avea efect. Săptămâna trecută, președintele filipinez Rodrigo Duterte a menționat rapoartele puternic promovate de oficialii chinezi și mass-media de stat  despre decese din Norvegia, unde se distribuie vaccinul Pfizer. Comentariile sale au venit chiar dacă autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au declarat că nu există nicio corelație între administrarea vaccinului Pfizer și decesle unor persoane în vârstă. Presa chineză a preluat criticile lui Duterte și au rostogolit informația într-o nouă acțiune de dezinformare. 

CNN conchide că deși președintele Xi Jinping a afirmat că vaccinurile sunt vitale pentru răspunsul global la pandemie, un astfel de efort va fi subminat dacă, împreună cu vaccinurile, China exportă și dezinformare pe acest subiect.

Analiza completă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday