În analiza sa, publicația americană face trimitere la situațiile în care trei drone au pătruns în spațiul aerian al țărilor NATO (două în România și una în Polonia) venind din Ucraina. Într-unul din cazuri, un astfel de aparat a traversat România și Ungaria, după care a fost identificat în Zagreb (Croația). Șeful NATO a afirmat că dispozitivul este de fabricație sovietică, de recunoaștere și nedotată cu armament, dar nu a spus dacă aparține Moscovei sau Kievului. El a confirmat că drona a fost interceptată când a intrat în spațiul aerian al României.

În al doilea incident, o altă dronă a ajuns din sudul Ucrainei în România. În cel de-al treilea, un aparat rusesc a trecut pentru scurt timp granița Ucrainei cu Polonia, după care s-a întors în țară și a fost doborâtă de militarii ucraineni.

CNN scrie că cele trei evenimente ridică îngrijorări că acțiunile militare s-ar putea extinde, chiar și din neglijență sau fără intenție, în afara spațiului Ucrainei. Publicația amintește că după începerea războiului, Casa Albă și Kremlinul au stabilit o linie de contact între ministerele Apărării, pentru ”a nu lăsa loc de calcule greșite”. Un astfel de demers încercat de NATO a eșuat.

Momentul când armata rusă a lansat, weekendul trecut, rachete ghidate în apropiere de Liov (vestul Ucrainei) este considerat de jurnaliștii americani unul în care Kremlinul a împins războiul mai aproape de granițele NATO, pentru că până atunci s-a concentrat pe bombardarea orașelor din apropiere de granița sa și asupra capitalei Kiev.

Oficiali din Departamentul Apărării citați de CNN au explicat că armata are capacitatea de a analiza semnalele radar și în infraroșu din momentul lansării de rachete din Rusia sau din Belarus, astfel că își pot da seama când o traiectorie a fost aleasă deliberat sau au avut loc greșeli de calcul. 

Aceleași surse au mai arătat că deși americanii au renunțat la supravegherea teritoriului ucrainean cu drone, acum patrulează la granițe și observă imaginile din satelit. De asemenea, ca măsură de precauție, NATO a desfășurat în Polonia sisteme Patriot de apărare aeriană.

CNN subliniază că tensiunile legate de o posibilă intensificare a prezenței dronelor (sau a unor bombe rusești – chiar și din greșeli de calcul) vin în timp ce președintele american Joe Biden a trasat o linie clară în privința a ceea ce sunt dispuse SUA și NATO să facă pentru Ucraina în război. Atât Biden, cât și Stoltenberg au refuzat să ofere avioane de luptă armatei ucrainene sau să le trimită trupe în ajutor. În schimb au înzestrat-o cu sisteme de apărare aeriană și antitanc.

”În orice incident care ar putea implica spațiul aerian sau terestru NATO, cheia pentru evitarea escaladării este comunicarea. Detaliile contează, iar când o țară NATO este afectată, ar fi bine să obținem detaliile de la Rusia”, a comentat pentru jurnaliștii americani generalul în retragere Mark Hertling.

Potrivit celei mai recente evaluări a comandantului forțelor NATO din Europa, ”nu există în prezent nicio amenințare pentru Aliați. Rusia este ocupată, acum, cu Ucraina”. Un oficial din cadrul blocului militar a spus pentru CNN că au loc discuții pentru mutarea în estul continentului a sistemului integrat de apărare antiaeriană și antirachetă.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday