Imaginile captate din satelit și analizate de experți consultați de CNN arată lucrări de extindere a punctului de îmbogățire a uraniului din complexul nuclear Yongbyon. Activitatea sugerează o posibilă creștere a producției cu până la 25%, potrivit expertului în materie de armament, Jeffrey Lewis: Noua suprafață se întinde pe aproape o mie de metri pătrați, suficient spațiu pentru a adăposti o mie de centrifuge de îmbogățire“, a spus acesta. 

Două surse din administrația americană, citate de CNN, recunosc că autoritățile sunt conștiente de operațiunea de extindere și că aceste semnale sunt în conformitate cu evaluările serviciilor americane de informații, la fel și testele cu rachete balistice și de croazieră realizate în această săptămână.

Ultimele evenimente au sporit tensiunile din zonă. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a făcut apel la o abordare diplomatică a situației: Dialogul ne va permite să ne atingem obiectivul final – denuclearizarea peninsulei coreene” .

Dovezile conform cărora Coreea de Nord își extinde facilitatea de îmbogățire a uraniului va spori, de asemenea, îngrijorarea provocată de un raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care preciza că țara pare să fi repornit un reactor nuclear din același complex. 

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a oferit să denuclearizeze complexul Yongbyon în schimbul ameliorării unor sancțiuni, în timpul negocierilor cu fostul președinte american Donald Trump, la Hanoi, în 2019. Cu toate acestea, cei doi nu au ajuns la o înțelegere concretă. 

Serviciile americane de informații au declarat public că se așteaptă ca liderul nord-coreean să rămână “profund dedicat” armelor nucleare, iar Coreea de Nord va rămâne o “amenințare cu arme de distrugere în masă” în viitorul previzibil.

Kim, însuși, a arătat clar în ianuarie că dezvoltarea de arme nucleare mai ușoare și mai mici pentru utilizări tactice și continuarea producției de “focoase nucleare super-dimensionate” sunt două dintre prioritățile de top ale Coreei de Nord.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday