Pe măsură ce restricțiile de călătorie sunt eliminate, ratele de infectare scad și se apropie sezonul estival, multe persoane încep să își planifice vacanțele pentru care au economisit în ultimii doi ani de pandemie. Totuși, se pare că industria turismului, care a fost decimată în această perioadă, nu a reușit să se adapteze în timp util la cererea fără precedent din ultima lună.

CNN precizează că atât SUA, cât și Marea Britanie se confruntă deja cu o mulțime de zboruri anulate din cauza lipsei de echipaj aerian și cu cozi lungi la aeroporturi din același motiv, pe măsură ce un număr foarte ridicat de turiști vor să călătorească în aceeași perioadă. Directorul executiv Delta Air Lines, Ed Bastian, a anunțat că luna martie a fost cea mai bună lună pentru vânzări din istoria agenției. 

Cred că este o avanpremieră a ceea ce va urma – și cred că situația se va înrăutăți”, a spus avocatul consumatorilor Christopher Elliott, care a monitorizat situația din SUA și Europa. “Vara va fi haotică”, consideră Eliott, sfătuind turiștii să evite călătoriile în Europa în luna august, vârful de sezon.

Dacă ar analiza puțin situația, companiile aeriene și-ar da seama că în timpul pandemiei au făcut multe concedieri, iar acum cererea a revenit și nu pot face rost de personal suficient de rapid pentru a face față”, a continuat avocatul. Potrivit experților din domeniu, cererea a crescut cu aproximativ 90% față de nivelurile din 2019.

În consecință, turiștii se confruntă acum cu zboruri anulate din cauza haosului din marile aeroporturi britanice precum Heathrow și Manchester, unde s-a remarcat lipsa severă de personal care a provocat cozi de ore întregi la check-in, securitate și controlul pașapoartelor. Aeroportul Stansted, de exemplu, hub-ul companiei lowcost Ryanair în afara Londrei, a sfătuit joi pasagerii care călătoresc în vacanța de Paște să-și aducă bagajele la aeroport cu 24 de ore înainte de zbor.

În plus, experții din industrie consideră că unii lucrători din aviație, care au fost concediați pe timpul pandemiei, nu ar vrea să se mai întoarcă la fostele slujbe din cauza salariilor mici și a condițiilor proaste de lucru. În SUA, peste 5.000 de piloți au părăsit industria în 2020. Totuși, aceștia avertizează că America este cu aproximativ un an înaintea altor economii occidentale, astfel încât problemele abia de acum vor începe să apară. “Piețele europene nu au trecut încă prin această penurie extremă, dar vara aceasta va fi foarte, foarte grăitoare pe măsură ce turiștii se întorc”. 

Astfel, recomandările angajaților din turism sunt ca oamenii să își planifice din timp călătoriile, să rezerve devreme bilete de avion și să aleagă zboruri la mijlocul săptămânii, când tarifele sunt mai mici. 

Analiză completă CNN

Sursă foto: Lukasz Kasperek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday